Kina snart att bli “nästa Indien” i mjukvarutjänster

I Indien har spöke kinesiska överlägsenhet hängde som en bår över landets självkänsla under de senaste decennierna. Kinas “öppna upp” i mitten av 80-talet och dess resulterande explosionen i tillverkning och förbättrade försörjningsmöjligheter kraftigt kontrasterade med Indiens egna insatser på avregleringen. Ändå skulle indianer alltid mäta deras land mot Kina i nästan varje ekonomisk kategori, i en kvasi-komiker, rituell, existentiell övning i självkänsla.

Tack och lov, någon i deras rätt sinne i Indien idag har klokt stoppat dessa jämförelser, eftersom det är smärtsamt uppenbart hur långt före oss vår granne är i nästan varje avdelning (exklusive cricket, för nu). Med en årlig bruttonationalinkomst (i köpkraftspariteter) som är åtminstone tre gånger större än Indien i dag, är att skriva på var Indien står i relation till Kina inte bara väggen, men också på ganska mycket varje produkt som köps av konsumenter runt om i världen.

Dock är en undsättning att Indien har funnit i sin programvara tjänstesektorn världsklass, som drivs av den skatterabatt som den indiska regeringen erbjöd IT-tjänster företag från 2000 och framåt. Så mycket så att en fråga gör rundor under de senaste åren, i en ironisk twist, är om Kina kan bli “nästa Indien”.

Enligt en färsk rapport från forskning kläder IDC, svaret på den frågan är ett rungande “ja”. Uppenbarligen har Kina nosed före Indien i tillgången på mjukvaruutvecklare, och är snabbt överbrygga klyftan i den pool av användbara människor i IT – ett område som Indien har dominerat i över två decennier.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis

Enligt denna artikel, globalt, finns 18,5 miljoner mjukvaruutvecklare varav 11 miljoner är professionella utvecklare och 7,5 miljoner hobby utvecklare (amatörer). Det finns 29 miljoner kvalificerade IT-arbetare, inklusive professionella utvecklare, och 18 miljoner operationer och förvaltning kvalificerade arbetstagare.

Medan USA hus 19 procent av de globala mjukvaruutvecklare (både professionella och amatörer), Kina, med en 10 procents andel är nu före Indien, som har en 9,8 procents andel. USA svarar också för 22 procent av den globala IT-utbildad arbetskraft, följt av Indien med 10,4 procent, och Kina med 7,6 procent, enligt IDC.

Två saker har hänt under de senaste åren. En fortsätter Kina att sväva i områden som e-handel, dwarfing Indiens egen bana – årliga intäkter från bara en av Kinas främsta e-handel återförsäljare för 2013 var motsvarande storleken på hela e-handel industrin i Indien (särskilt om du ta ut kategorier som flygresor, där kostnaden för biljetten räknas som intäkt för en sajt på nätet.)

Detta innebär att Kina har varit tvungen att snabbt skala pool av kodare och tekniska tjänsteföretag att tillgodose denna explosion. Vad det har också gjort är att fokusera på att lära engelska till sina ingenjörer. Idag, när artikeln påpekar, många globala programvara tjänsteföretag och produktbolag har inrättat utvecklingscentra i Kina.

Naturligtvis har Kina några sätt att gå innan det kan matcha Indiens kompetens och skicklighet i mjukvarutjänster leverans till resten av världen. Dess företag lag indiska artiklar i saker som är de-rigueur för alla tjänsteföretag – nämligen kompetens inom projektledning, affärsanalys och allmän exponering för processer och system.

Men om det finns något som kineserna har visat hittills, är det deras stick-till-det-iveness. I den här takten, utan någon motprestation från indiska företag, inte förvänta sig den indiska fördel att alltid förbli.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis