EU planerar $ 6.45B investeringar för att öka chip tillverkning

EU-kommissionen sade på torsdag den har inlett en kampanj för att öka chip tillverkning insatser i regionen.

I ett pressmeddelande som publicerats av EU: s verkställande organ, kommer den nya europeiska strategi för industriell elektronik bidra till att mobilisera 100 € miljarder ($ 129 miljarder) i nya privata investeringar genom 2020, varav 5 miljarder € ($ 6.45bn) genom ett gemensamt offentligt-privat partnerskap att stödja chip tillverkning.

GlobalFoundries vd sade att Asien “rulla ut röda mattan” för chiptillverkare, medan Europa i slutändan förlorar i välbehövliga investeringar som följd.

Logiken bakom flytten är att elektroniksektorn “stärker Europas bredare industriell konkurrenskraft […] för andra sektorer, från energi till fordons för hälsan.”

EU: s digitala agenda kommissionär Neelie Kroes i förberedda kommentarer att hon vill “dubbla” chip-produktion för att ta en 20 procent del av den globala produktionen. “Jag vill att Europa för att producera mer marker i Europa än i USA producerar inhemskt”, tillade hon. “Det är ett realistiskt mål om vi kanalisera våra investeringar på rätt sätt.

Flytten kommer bara några månader efter GlobalFoundaries vd Ajit Manocha berättade deltagare vid ett evenemang i San Francisco, Kalifornien som, EU bör “stödja” chip-göra ansträngningar, på kontinenten.

Den nya strategin kommer att fokusera på tre kompletterande områden: att göra chips billigare med övergången till 450mm stora kiselskivor, gör chips snabbare och göra flis smartare.

Den sjuåriga partnerskap, EU säger, kommer att omfatta finansiering av projekt storskaliga innovations inom EU: s Horizon 2020 forskningsprogram, som avtalats mellan elektronikindustrin förra året.

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, moln, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla datasekretess frågor, Mobility, som iPhone 7 vävstolar, Apples iOS glider längre efter i Kina

Europa sysselsätter för närvarande cirka 200.000 personer direkt och stöder omkring en miljon indirekt. Otillfredsställda efterfrågan på kvalificerad arbetskraft var en annan citerade orsaken till insatserna för att ytterligare utveckla EU: s spånunderlag.

Under de senaste åren har EU varit en hatkärlek med chiptillverkare.

Alldeles nyligen i april, skickade EU ett formellt uttalande av antitrust avgifter, mot namngivna tillverkare av smarta kort chips, med hänvisning till “kartell” beteende – såsom prisfastställelse – i regionen. Tidigare under året, sade att EU hade genomfört räder på Infineon Technologies, STMicroelectronics, Atmel Corp., Renesas Technology, och tidigare Philips division NXP.

Intel var också böta 1,06 € miljarder ($ 1,4 miljarder) av EU: s myndigheter. Chipet tillverkare anklagades för konkurrensbegränsande beteende som i slutändan skada AMD. Som ett resultat, de rivaliserande chip tillverkare drabbades förseningar och dålig försäljning.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Som iPhone 7 vävstolar, Apples iOS glider längre efter i Kina