7 Kinesiska företag som kommer att forma framtiden för den tekniska branschen: Min vecka i Peking

Konsten och arkitekturen i 2008 Beijing Olympic Park är en symbol för Kinas 21: a århundradet ambitioner.

Om du fortfarande tror kinesiska teknikföretag är bara om att replikera de innovationer som andra har gjort, då du har lite att ta igen. Dagens kinesiska tech-sektorn är fylld med ett antal störande företag som inte bara tävlar men hoppar framåt i loppet för att bygga bättre produkter och använda teknik för att lösa viktiga problem.

Jag tillbringade en vecka i Peking i april, möte med kinesiska företag, prata med entreprenörer och riskkapitalister från hela världen, och att få en titt inuti några av de viktigaste innovatörer på det kinesiska fastlandet på GMIC Peking 2016.

Här är vad jag hittade. Följande företag gör stora saker och kommer sannolikt att vara viktiga aktörer i den tekniska branschen nästa etapp.

Ofta kallas “Google i Kina,” Baidu är mest känd som det kinesiska fastlandet mest populära sökmotorn, vilket gör det till en onlineannonsering koloss. Men gör företaget även kartor, nyheter, moln lagring, Internet-TV, och en ton av olika sök produkter. Utöver kärn Internettjänster, har det också grenade ut i e-betalningar med Baidu plånbok och mat leveranstjänster i över 70 kinesiska städer med Waimai. Som Google, kan på lång sikt för företaget att inom artificiell intelligens. Företaget arbetar också på ett själv bilkörning i Silicon Valley lab som är ramp upp till över 100 ingenjörer i slutet av 2016.

Den kinesiska tech jätte som kanske är mest känd över den engelsktalande världen är Alibaba, världens största e-handelsföretag. Yahoo äger bekant en 15% av aktierna som är värderad till över $ 30 miljarder dollar – långt mer än Yahoos kärnverksamhet är nu värd. Yahoo medgrundare Jerry Yang köpte insats för $ 1 miljard i 2005, i utbyte mot en ägarandel 40% av Alibaba på tiden. I ett tecken på hur radikalt sina förmögenheter har förändrats, har Alibaba anses förvärva Yahoo under de senaste åren. Idag är Alibaba en e-handels juggernaut. Även Kina är en avlägsen andra till USA i BNP, är Kina världens största e-handelsmarknaden, eftersom den inte har en detaljhandeln infrastruktur för att mäta sig med USA eller Europa, och Alibaba har byggt B2C, C2C, och B2B-plattformar för att tjäna Det. Det är mest känd för Taobao, dess eBay-liknande C2C plattform, men det har också B2C plattform Tmall, online betaltjänsten Alipay, och B2B cloud computing-plattform Aliyun.

webbplatsens Jason Hiner modererade paneler vid ett par Peking tech konferenser i april 2016.

Ibland kallad “Facebook i Kina,” Tencent var länge känd för sin instant messaging-klient QQ.com, med över 200 miljoner användare. Men Tencent efterträdare till QQ, WeChat, har blivit världens näst största sociala nätverk bakom Facebook och det växer som en galning. WeChat har exploderat från starten i slutet av 2010 till över 200 miljoner användare av 2013 och nu 700 miljoner användare i 2016. Tänk på WeChat som en kombination av WhatsApp, Facebook, Apple Pay, Google Nyheter, och Slack. Det gör det hela. I en tid då sociala nätverk dela ut specifika funktioner i olika program, WeChat vidtar den schweiziska armékniven tillvägagångssätt, och det fungerar. När jag träffade människor i Peking och de ville följa upp, de alltid frågade om jag var på WeChat. Det är den plats där människor tillbringar mer digital tid än någon annanstans. Nästan alla andra tekniska leverantörer som jag talade med talade om sina partnerskap med WeChat – om det var sin nyhetsflöde, dess fotodelning, eller sin betaltjänst. Du kan nu ladda ner den och använda den på flera språk och det börjar göra inbrytningar i Indien och finns i USA.

Mars av kinesiska smartphones tar fart, Stratoscale satsar UX, enkelhet kan demokratidatacentret, Beyond the iPhone: Var inte Apple gå nästa, kanske det finns en cyber-punkt till denna innovation klyschor, Tom Siebel s C3 sakernas Internet ser ut att expandera, dräpa jättar, Big uppgifter största problem: Det är för svårt att få data i, Rör inte detta en Android inställning och de flesta skadliga program kommer att lämna dig ifred, mestadels, hur Apple blev Samsung, och varför Steve skulle ha godkänt, Open Compute Project: mätning sitt inflytande i datacenter, cloud computing infrastruktur

SE: Foto: Inside GMIC Peking 2016, “The CES Kina” (elaptopcomputer.com)

Du kan tänka på JD.com som “Amazon Kina”, men det är faktiskt racing före Amazon inom flera områden. För tio år sedan, gjorde JD en satsning som en hel del kinesiska shoppare skulle utvecklas från att vara pris motiverade att vilja köpa baseras på kvalitet och varumärke äkthet när konsumenter i Kina hade mer disponibel inkomst, och det är precis vad som har hänt. Kina är översvämmad med knock-off produkter, men JD bär bara äkta varor från världens mest kända varumärken. Samtidigt insåg det 70% av sina klagomål från kunder var om sjöfart, så det byggt sin egen fartygs – som rasande investerare. Idag erbjuder leverans samma dag till 600 miljoner kunder i Kina och leverans nästa dag till i stort sett hela landet. Det är också arbetar på drone leverans till avlägsna landsbygdsområden. De använder stora uppgifter för att hålla lagren nere, maximera leverans och skapa avancerade datamodeller för att köra sin egen finansiering för kunderna.

Liksom sin amerikanska rival Uber har Didi varit en rocket för de senaste åren. Didi Chuxing, som det officiellt kallas, har skapat det kinesiska fastlandet mest populära rida kalla service, som betjänar över 10 miljoner turer per dag (jämfört med 2 miljoner som Uber gör dagligen över hela världen). Grundades 2012, har Didi nu över 5000 anställda och värderas till över $ 16 miljarder dollar – och det berömda fick ett $ 1 miljarder investeringar från Apple tidigare denna månad. Didi har gått långt utöver att bara vara en taxi app. De arbetar direkt med befintliga taxichaufförer förutom oberoende aktörer. De satte upp bilpooler och samåkning med Didi Bus. De arbetar i nära samarbete med företagskunder att boka och hantera affärs rider. De har en tjänst som kommer att plocka upp både dig och din bil och köra dig hem om du har druckit. De har en provkörning tjänst som låter dig prova en bil innan du köper den (eller låna ut bilen mot en avgift). Trafiken är ett av de största problemen i Kina och Didi ser sig själv med hjälp av maskininlärning och stora uppgifter för att lösa det. Firman sade dess tjänster flyttar fler bilar från gatan, skapa 4 miljoner nya arbetstillfällen per månad och spara 13,3 miljoner ton koldioxidutsläpp genom bilpooler ensam. Medan Didi har 87% marknadsandel i Kina, är det bara nådde 1,5% av befolkningen, så dess tillväxtpotential är enorm.

En gång betraktades som “Cisco of China” på grund av sin roll som en hårdvaruleverantör till telekommunikationsföretag i Asien, har Huawei grenat ut under de senaste åren och blivit en av världens ledande tillverkare av mobila enheter. Som Chris Duckett skrev nyligen, är Huaweis smartphone marknadsandel på uppgång i ett antal marknader utanför Kina. Men företaget också se sina båtar stiga i andra vatten också. Det fungerar på en smalbandig sakernas utplacering i Australien, det är att bygga en 1,0 Gbps 5G nätverk som kommer att användas i 2017 i Singapore, det samarbetar med Google för att få Daydream VR till Android, och dess nya Honor 5X (budget varumärke) smartphone blir fast omdömen. I en värld där alla vill vara en programvara och tjänster, har Huawei uppstått har en framträdande hårdvara tillverkare – i både B2B och konsumentmarknaden.

Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik, innovation, Apples misslyckades mode chansning, Innovation,? Koreas Minkonet sätter infödda objektannonser ovanpå sin VR streamingtjänst, telekom, Samsung och T-Mobile samarbeta på 5G prövningar

På tal om hårdvarutillverkare, är Huaweis största konkurrensen på marknaden för konsument enheten inte bara från Apple och Samsung, men från sin uppkomling kinesiska granne, Xiaomi. Det privatägda start lanserades 2010 som ett alternativ Android OS maker, men det snart beslutat att göra sina egna telefoner och anlitade bort Googles Android chef Hugo Barra att hjälpa. Sedan dess har företaget utvecklat en rabiat fans för sin “Mi” märke av smartphones genom att främja en enorm gemenskap av 170 miljoner globala användare och 10 miljoner betatestare. Det har hjälpt att göra Xiaomi enheter telefonen val bland de mest aktiva smartphone-användare i Kina. Medan Mi smartphones själva drar fortfarande en hel del av deras design cues från Apple och Samsung, har Xiaomi varit mer innovativa i andra områden. Företaget blir en mycket bredare konsumentprodukter varumärke – nästan en blandning av Braun och Apple. Sina senaste produkter inkluderar platt-tv, hi-fi-hörlurar och öronsnäckor, en Android TV set top box, en fitness tracker, en hoverboard, en vatten kvalitetsmätning penna och en WiFi-aktiverad ris maker.

Andra företag att titta inkluderar Cheetah Mobile, som förgrenar sig från att vara en Android app Maker i artificiell intelligens och robotar med lanseringen av Cheetah Robotics och LeEco, som vill ta en körning på Tesla i loppet för att skapa den första massmarknaden elbil.

Även om det finns ett antal andra kinesiska högteknologiska företag som har gjort ett starkt namn för sig själva, inklusive Lenovo, ZTE, och Sina – och de förblir viktigt att hålla på din radar – de är inte riktigt lika innovativa och störande som big sju nämnts ovan.

Kina är också börjar sippra massor av nya startups. Många ingenjörer, innovatörer, och ledare som har lämnat Kina för att studera i USA, är nu återvänder till Kina för att starta egna företag i stället för att gå till jobbet för amerikanska tech jättar. En del av detta beror på den stora poolen av VC pengar, är en del av det på grund av det stora antalet ingenjörer tillgängliga och vissa är helt enkelt på grund av att den bredare tech ekosystem som är utvecklas i Kina, särskilt i Peking, Shanghai, och Shenzhen . Du kan tekniskt fortfarande tänka på Didi och Xiaomi som startup. Men det finns också imponerande nya företag just har börjat att genombrott, såsom djup Glint (stora datadrivna säkerhetskameror) och Hover Kamera (personlig fotografering drönare).

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

Tidigare på måndag morgon Öppnare

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Apples misslyckades mode chansning

? Koreas Minkonet sätter infödda objektannonser ovanpå sin VR streamingtjänst

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar