Utmanande tider framöver för indisk outsourcing

New Delhi – Indien outsourcing spelare kan fortfarande växa till över 10 procent i år, men faktorer, bland annat anti-outsourcing retorik i USA, euroområdet kris, ökad konkurrens från globala aktörer, prispress och platta IT-budgetar gör uppsamlare ny, stor kontrakt en avlägsen dröm.

Vissa marknadsaktörer verkar känna värmen, avslöja planer på att ligga lågt och fokuserar sin uppmärksamhet på befintliga kunder, snarare än på att få nya kunder.

HCL Technologies, till exempel, på 18 april meddelade sitt resultat för tredje kvartalet 2012, med VD Vineet Nayar notera att företaget hade slutat “jakt” för nya kunder från denna månad.

Uttalandet kom som en överraskning eftersom det hade postat imponerande resultat mitt i en utmanande global miljö. Nettoresultatet ökade till 28,7 procent, medan nettoomsättningen ökade med 26 procent jämfört med föregående kvartal.

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Nayar insisterade HCL skulle flytta från att vara en “jägare” till en “bonde”, gripa lågt hängande frukter. “Vi kommer att komma tillbaka någon gång senare i år att börja jaga igen. På så sätt kan vi undvika konkurrens och verkar i orörda marknader”, sade han i en intervju med en lokal dagligen.

Ambarish Dasgupta, konsultledare vid PwC Indien, berättade webbplats Asien som infärgning nya avtal med högt värde verkligen kommer att bli en utmaning för den indiska sektorn IT-tjänster.

Marknaden ser fortfarande tillväxt, men dämpad, indiska IT handelsorganisation NASSCOM, tidigare i beräknad årlig tillväxt 11-14 procent för den inhemska industrin mjukvarutjänster. Men vänd på marknaden ett ökande antal utmaningar.

Först kommer USA att hålla sitt presidentval i år och anti-outsourcing retorik är skyldig att vara en hög fokus.

För det andra, Europa – vilket är i den tjocka av en finanskris – och USA bidrar med ungefär tre fjärdedelar av Indiens outsourcing intäkter.

För det tredje har den amerikanska ekonomiska återhämtningen gått långsamt. Förra månaden, klockade det bara 120.000 nya jobb, mindre än hälften av den genomsnittliga månatliga lönetillväxt under de tre föregående månaderna.

Kostnader i Indien har också varit på uppgång och landets IT-branschen har stått inför hård konkurrens från större, multinationella konkurrenter som Accenture, IBM och Capgemini.

Företagens förtroende i år har varit lägre jämfört med föregående år, “Sundararaman Viswanathan, chef för konsult på global rådgivningsfirma, Zinnov Management Consulting, sade i en telefonintervju.” Tillägg anställda har varit låg på grund av dålig insyn i intäkterna rörledningen.

Dasgupta sade NASSCOM tillväxtprognoser kommer från befintliga kontrakt eftersom de flesta av dessa är långsiktiga.

Men han varnade att denna tillväxttakt inte skulle vara hållbar om den ekonomiska situationen förbättrats och indiska aktörer arbetade på en “starkt differentierad leveransmodell”.

Instämde Zinnov s Viswanathan: “Jag räknar med att tillväxten blir lägre än de NASSCOM siffror Det bör vara mellan 10 och 12 procent..”

Innevarande räkenskapsår bör också se några marknadskonsolidering under de närmaste tre till fyra år, konstaterade Pande.

En annan stor aktör på marknaden, Infosys, på 13 April postat sina resultat för fjärde kvartalet, konstaterar att medan nettoresultatet ökade med 27,4 procent, skulle det inte uppfylla sina egna inkomstberäkningarna för kvartalet.

Utskjutande under genomsnittet för verksamhets 2013, VD S.D. Shibulal sade företaget hade bara 65 procent synlighet för året. “Det är brist på klient förtroende. Det finns en synlighet på klient budget, men inte spendera”, tillade han.

Nyheten besviken analytiker som betraktas Infosys som riktmärke för Indiens mjukvaruindustrin. Medan vissa sade Infosys vägledning belystes problem som är specifika för företaget, den indiska outsourcing spelare insisterade det reflekterade utmanande globala miljön.

I en telefonintervju med webbplatsen Asien, Arup Roy Gartner främsta analytiker noterade att Infosys var “inte längre ledartyp” av Indiens IT-branschen. Bolagets resultat för de senaste tre till fyra kvartal varit lägre än sina konkurrenter, säger Roy, och tillade att det också går igenom en omstrukturering övning och ta ut högre priser för vanlig vanilj jobb.

“Detta kan ha lett till kontrakt går ut i sina händer”, tillade han.

Enligt Sanjiv Pande, chef för marknadsföring på Fujitsu Consulting Indien, skulle branschen växa vid 11 till 14 procent. “I Indien, då tillväxten sjunker från 35 till 15 procent, trycker vi på knappen panik. Men som övrig industri i världen växer i en sådan god takt?”

Affärsmodeller behöver omarbetas, enligt en rapport från finansiella tjänster företaget, Motilal Oswal Securities, medan sektorn växte 40 procent från 2003 till 2007, tillväxt doppat med nästan hälften till 21 procent 2007-2012.

Motilal tillskrivas nedgången till fem viktiga faktorer: öka intäkterna bas, svag makromiljö under de senaste åren, jämförbar offshore bas av multinationella företag, där Accenture, till exempel, har 151.000 anställda i låga platser och IBM Global Services har runt 130.000, jämfört med 145.000 för Infosys, ökad personalomsättning – som fördubblades under det senaste decenniet – som företag hyra i stort antal på en större bas trots lägre tillväxt och ökad produktifiering av tjänster såsom applikationsutveckling och underhåll.

Den indiska industrin IT-tjänster har att bekämpa dessa utmaningar under en tid nu. Marknadens aktörer har värdekedjan flyttar upp genom att flytta in i infrastrukturtjänster, utökar sin BPO (Business Process Outsourcing) och KPO (kunskap process outsourcing) portföljen samt fördjupa sin domän kapacitet. “De vill bli verticalized mästare”, säger Vishwanathan.

Men branschen måste nu fokusera på områden som sjukvård, verktyg, små och medelstora företag (SMB) och offentliga tjänster för att växa. “Detta är några av de områden som har identifierats av NASSCOM”, säger PwC: s Dasgupta.

Indiska industrin IT-tjänster växer också i regioner, inklusive Östeuropa, Japan, Asien-Stillahavsområdet, Latinamerika, Mellanöstern och Afrika. Men att hitta alternativa destinationer är också visat sig vara en utmaning.

Dasgupta förklarade: “Idag, Indien kan inte kallas en billig destination för outsourcing Indien har stort antal begåvade, engelsktalande människor, men det är inte längre en idealisk kostnad destination..”

Med tanke på ett sådant scenario, konstaterade han att marknadsaktörer här har inget annat val än att vara mer kostnadseffektiv. “De har inte råd att höja priser. De kommer att behöva arbeta på samma priser”, sade han.

Han upprepade behovet av Indiens outsourcingföretag att åstadkomma intern effektivitet och arbeta på en differentierad leveransmodell. “De måste omarbeta sin affärsmodell”, tillade han.

Anti-outsourcing retorik ingen lång sikt, för att blidka den amerikanska regeringen, indiska outsourcing spelare har inrätta plats kontor och anställa lokala talanger.

Anti-outsourcing retorik är oroande “, Pande sade, men noterade att på lång sikt skulle sådana känslor har ingen betydelse för tillväxten av outsourcing spelare här.” Outsourcing är en oåterkallelig företeelse.

Instämde Roy: “Post presidentvalet, om protektionistiska åtgärder göra affärer känsla, kommer de att stanna på Annars skulle globaliseringen styr affärsdynamik..

“Om jag tittar på global sourcing paj, har vi bara skrapat på ytan. Det finns enorma utrymme för tjänsteleverantörer att penetrera”, tillade han.

Swati Prasad är en frilansande IT-skribent baserad i Indien.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer