Google+ lindar: Vad lärde vi oss om Google?

Google har upphört bruket av tvångsmatning Google+ till sina kunder och har nedgraderats till en plattform av slag.

Nyheten är välkommen i många hörn – särskilt platser som YouTube där Google+ krävdes att kommentera – men det är värt att begrunda Googles sociala nätverk ansträngning och arvet kvar.

Här är en titt på de lärdomar

Det är svårt att tvinga foder en produkt på webben. Google försökte driva Google+ profiler till sina kunder genom att göra det till en identitetstjänst. Ville kommentera på YouTube? Tja du behöver ett konto på Google+. Gmail kom med en profil på Google+. Google dinglade även SEO förmåner till användare på Google+. Dessa åtgärder gjorde underverk för sammanslagningen högst Google+ siffror, men ingreppet var inte där. Google+ blev en skatt att bli antagen till andra tjänster.

Tidigare: Google flyttar till frikoppla Google+ och YouTube | Ny Google patent vill lagra och söka dina upplevelser | Google Plus: tre år gammal och fortfarande inte som ett socialt nätverk

En produkt måste stå på egna ben. Google försökte ge Google+ ett försprång, men kunde inte. Ett resultat är att Google+ kunde hitta en ny framtid. Oddsen är långa och jag skulle satsa Google+ slutligen dör, men Googles Bradley Horowitz noterade

Google liknar vad Microsoft brukade vara. År sedan, varje kategori Microsoft in anses en mördare till någon annan fokuserad spelare. Google+ var tänkt att vara en Facebook mördare. Det var inte på grund av Facebook hade skala, användning, engagemang och slutligen fokusera. Google+ aldrig kommer att bli sökandet jättens gå till tjänsten eftersom annonser och söka betala räkningarna. Google+ stelnar bara att Google lanserar produkter i ständig beta.

Några funktioner gör inte en social erbjudande. Google+ hade en uppsjö av intressanta funktioner, men om dina vänner inte använder det du inte kan dela mycket. Bilder var headliner för Google+, men tillvägagångssättet var lätt replikeras av Facebook. Google+ visade sig vara en startpaket för Google Foto.

Google+ är en vinst för Google. Google+ dödade inte Facebook eller andra sociala nätverk, men det gjorde det enda Google behövs i stor skala. Google+ uppdrag att kunderna gav mer kompletta profiler till sökandet jätte. Via länka Googles tjänster, Google+ och identiteter, sökandet jätte databas på dig är mer komplett än det annars skulle ha varit. Har Google vet att du socialt liksom Facebook? Förmodligen inte, men sökandet jätte stängt några allvarliga brister.

Google gör inte människor väl. För Google+ att vara en social plattform, Google tvungen att lyssna på användarna, anpassa, integrera återkoppling och slutligen tänka om människor. Fångsten är Google inte gör människor så väl. Google handlar om algoritmer, robot bilar, automation och göra saker mer effektivt. Google var att få klagomål YouTube integration om Google+ 2013. Om något, är Google om att ersätta människor. Denna verklighet är därför Amazon, Apple och Facebook alla har en inbyggd fördel gentemot Google och dess DNA när det gäller att glädja kunder.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst