Frankrike, Tyskland verka för tillgång till krypterade meddelanden efter våg av terrorattacker

(Jeff Mitchell / Getty Images;)

Frankrike och Tyskland är att be EU för nya befogenheter som kunde se statliga underrättelseorgan tvinga tillverkare av mobila meddelandetjänster att vända krypterat innehåll.

De två länderna har både många drabbats terroristattacker under det senaste året och en halv, med hundratals dödades av så kallade Islamic State grupp, men hävdar att deras underrättelsetjänster kämpar för att avlyssna meddelanden från brottslingar och misstänkta terrorister.

Om källkoden hamnar i orätta händer, skulle skadan vara oöverskådliga.

Många mobila meddelandetjänster leverantörer, som WhatsApp, Apples iMessage och Telegram, ger alla end-to-end krypterad meddelandehantering att omintetgöra spioneri både hackare och regeringar lika.

Många andra platser och tjänster – inklusive Facebook – har följt efter genom att trycka stark kryptering för att säkerställa statliga spioner kan inte få tillgång till en persons meddelanden.

Reuters rapporterade tisdag att den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve vill kommissionen att utarbeta en lag som skulle tvinga företagen att vända data.

“Det är en central fråga i kampen mot terrorism,” Cazeneuve reportrar förra veckan.

Kostnaden för Ransomware attacker: $ 1 miljard år, Chrome och börja märkning HTTP-anslutningar som osäkra, det Hyperledger Project växer som gangbusters, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

“Utbyte utförs via program som Telegram måste identifieras och användas i samband med rättsliga förfaranden”, tillade han.

Men Cazeneuve initiativ, ekande liknande amerikanska och brittiska insatser för att installera “bakdörrar” i kryptering för regeringar och brottsbekämpande organ, på ett effektivt sätt undergräver dess mycket punkt, har länge kritiserats av integritet och säkerhetsexperter, som hävdar att det inte finns något rimligt sätt att garanti att hackare inte kommer att kunna utnyttja samma tillgång.

Begäran om en översyn faller bara korta samtal för ett fullskaligt förbud.

Tidigare i år, en framstående fransk politiker krävde böter och förbud mot tjänster som inte kan vända krypterad kommunikation.

Säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund, säkerhet, Chrome att starta märkning HTTP-anslutningar som osäkra, säkerhet, The Hyperledger Project växer som gangbusters

EU-kommissionen sade att det “välkomnade” de initiativ mellan de två länderna, men sade att lagar om dataskydd är redan föremål för översyn.

Men det verkställande organet kan möta inre tryck att avfärda idén att undergräva effektiviteten kryptering.

Bara några veckor sedan, sade den europeiska datatillsynsmannen att nationalstater bör förbjudas från att försöka dekryptera krypterad kommunikation, eller installera bakdörrar. I en rapport, sade handledare att end-to-end-kryptering för att “uppmuntras och vid behov, uppdrag.”

Europeiska myndigheterna har särskilt kränkt av rapporter om massövervakning av USA: s regering, som fördes till ljus för tre år sedan av Edward Snowden filer.

Den transatlantiska pakt som tillät det fria flödet av data mellan de två kontinenterna senare avbröts av en ledande europeiska domstol i kölvattnet av avslöjanden.

En ny pakt enades om tidigare i år.

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Krom att börja märkning HTTP-anslutningar som osäkra

Den Hyperledger Project växer som gangbusters