Ciscos elände offentliga sektorn: Kommer de att sprida sig till andra tekniska leverantörer?

Om svaga offentliga sektorns utgifter — statliga och lokala myndigheter — var tillräckligt för att kasta en pall på Ciscos första kvartalet rapport andra stora teknikleverantörer kan känna värmen också.

Ciscos första kvartalet var en besvikelse på många nivåer. Kabel, tjänsteleverantörer och offentliga utgifterna alla tog en träff under kvartalet och dinged Cisco. Det offentliga utgifterna frågan låter lite counterintuitive eftersom FBI skriver pengar och kör upp underskott, men kom ihåg tillstånden måste balansera budgeten på något sätt. Den kommunala bilden är inte vacker. Regeringarna har spridit 123.000 jobb under de senaste 12 månaderna, enligt Bureau of Labor Statistics.

Om du har tur — åtminstone för en teknisk leverantör — får du arbete som stater konsolidera datacenter. Nästan varje stat har en teknik konsolideringsprojekt pågår. Konsolideringsförhållanden brukar köras ungefär ett dussin datacenter till ett. Dessa projekt är bra för integratörs och omvandlingsföretag — tror IBM tjänster — men suger vinden ur någon leverantör vill sälja utrustning.

Cisco vd John Chambers gav utsikterna offentliga sektorn. Resultatet: Regeringar är pank.

? Nätverk, Cisco köper container start ContainerX, innovation, tech arvet från de olympiska spelen Rio, Sakernas Internet, Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstrukturering, nätverk, Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera

Först såg vi blandade resultat på global basis från vår offentliga sektorn företag. Vi hade fasta order tillväxt i midteens eller bättre i den amerikanska federala offentliga sektorn, och även tillväxtmarknaderna offentliga sektorn. Men vi ser utmaningar, till exempel i den amerikanska delstaten regeringsarbetet, i Q1 cirka 25% jämfört med samma period år från beställning perspektiv. Och för att ge dig en uppfattning om hur snabbt en förändring detta var delstatsregeringen verksamheten var ned 48% från Q4 till Q1 från en order perspektiv.

Vi såg liknande utmaningar i vår japanska regeringen verksamhet, samt order från vissa nationella regeringar i Europa. Vi tror att den offentliga sektorn verksamheten kommer att fortsätta att vara en utmaning för åtminstone flera kvartal. Den offentliga sektorn står för ca 22% av vår totala beställningar under Q1.

Inte överraskande, var Chambers frågan om Ciscos offentliga bekymmer är specifika företag eller en bransch oro. Chambers sa

Jag tror att alla på denna uppmaning förstår vad som händer inom den offentliga sektorn. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte har någon effekt på företag som gör affärer inom den offentliga sektorn på global basis. För oss är det 22% av vår verksamhet. Och som en påminnelse, är vår företaget 23% av vår verksamhet, är den offentliga sektorn 22% av vår verksamhet, det kommersiella är ca 20% av vår verksamhet, och tjänsteleverantören är ca 33% av vår verksamhet.

Analytiker på torsdag diskuterade dessa synpunkter från Chambers. Några sade att Ciscos problem är specifikt företag. Det kan vara något att detta argument. När allt kommer omkring, Computer Sciences Corporation (CSC) rapporterade intäkter på onsdag och inte flagga några större hinder med statliga IT-projekt. Tillväxttakten för statliga vinster kommer att vara i mitten av ensiffriga tal. Men Mike Laphen, VD för CSC, sade företaget fortsätter “för att se vissa förseningar i upphandlingar” som upphandlingskontrakt falla offer för politik och protester. Men det fanns inga offentliga varningsklockorna.

Dessutom CDW IT undersökning som publiceras torsdag fann att 86 procent av statliga IT beslutsfattare räknar ersätta eller installera programvara i nästa sex månader, en ökning med 9 procentenheter sedan augusti 2010.

Den andra sidan: Chambers kan vara rätt. Om så är fallet här är några viktiga tekniska namn som kan uppstå turbulens som statliga och lokala myndigheter drar tillbaka på IT utgifterna.

IBM: I IBMs tredje kvartalet resultatrapport, offentlig sektor som är representerad den näst största del av intäkterna paj. Av industrin, den offentliga sektorn representerade $ 4 miljarder dollar i intäkter, andra bara till finansiella tjänster på $ 7,1 miljarder dollar. Nu tillväxttakten inte hoppa från listorna, upp 2 procent från ett år sedan. Men det var lite omnämnande om sektorn utgifterna allmänheten på IBM: s senaste konferenssamtal. Resultatet: IBM genom tjänster och konsolideringsprojekt är diversifierad nog att klara de frågor som den offentliga sektorn.

HP: Hewlett-Packard redovisar sitt resultat denna månad och vara säker på att utgifterna inom den offentliga sektorn kommer att vara fram och centrum som ett ämne. HP kan ta en träff på två nivåer från lägre utgifterna inom den offentliga sektorn. För det första har dess tjänster enhet några viktiga statliga kontrakt. Och för det andra, säljer HP en hel del utrustning till regeringar precis som Cisco gör.

Xerox: Via sin ACS förvärvet kommer Xerox har en hel del exponering tjänster till den offentliga sektorns utgifter. ACS arbetar på projekt som sträcker sig från den allmänna säkerheten till energi till finansiering för hälso- och transportsystem.

Dell: Dell kommer att rapportera tredje kvartalet nästa vecka och kommer att vara bland de första företagen att fältet frågor om den offentliga sektorn. Under det andra kvartalet, var Dells tillväxt offentliga sektorn med 22 procent från ett år sedan.

Oracle: Larry Ellison & Co har också en stark regering närvaro. På Oracles analytiker dag powwow i september bolaget gjort flera hänvisningar till att vara nummer ett inom den offentliga sektorn samt pracka segrar i statliga myndigheter. Men det var inga bekymmer på den tiden.

Unisys: Detta företag härrör nästan hälften av sina intäkter från regeringskontrakt (47 procent för att vara exakt). I bolagets tredje kvartalet telefonkonferens avskrift, det var inte något alarmerande om den offentliga sektorns utgifter. Tillväxten var so-so, men ingenting chockerande.

Vad återstår att se är om Ciscos frågor offentliga sektorn är företagsspecifika eller ett tecken på större bekymmer. Om det är det senare, ovan nämnda företagen ovan kommer att vara de att titta på.

Cisco köper behållaren startup ContainerX

Tech arvet från de olympiska spelen i Rio

Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstruktureringen

? Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera