Dell Latitude E4300

Dells Latitude E4300 delar många av de spännande inslagen i sina större syskon, men även offrar en hel del i utbyte för bärbarhet.

Design, Det är inte varje dag man ser en blå företag laptop, men det är precis vad Dell levereras till oss med Latitude E4300. Dell verkar ha brutit från regeln att, alla affärsprodukter måste passa inredningen av Dödsstjärnan. Medan vi gillar blå, och även den valfria röda, kommer Dell att debitera dig en extra AU $ 83 för privilegiet att den extra bit av attityd i styrelserummet.

Roliga metaforer åt sidan, är Latitude-serien snyggt utformad bärbara datorer. Vi är särskilt förtjust i bakgrundsbelyst tangentbord, vilket är bekvämt att skriva på. Som är vanligt i många bärbara datorer, Latitude-serien har både en “nippel” mus och en styrplatta. Dells Latitude styrplattor är värt att kommentera, eftersom de har en rad olika alternativ, inklusive cirkulär bläddring. Styrplattan funktioner kan anpassas från ett centralt gränssnitt.

13,3 tums skärm på E4300 har en 1,280×800 upplösning och levereras med en matt finish. Vid basen av skärmen är ljussensorn, som är en praktisk funktion för att spara batteritid. Om du föredrar visnings ljus, kan du helt enkelt stänga av det via kortkommando. Liksom varje laptop vi har sett i modern tid, det är en webbkamera högst upp på skärmen.

Moln, Michael Dell tar ordförande plats VMware ombord, moln, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, Dell, Dell Technologies inlägg Q2 resultat, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Längst till höger nedanför tangentbordet är en fingeravtrycksläsare, som tack och lov placeras tillräckligt långt bort att du inte borsta när du skriver. Det finns inga externa högtalare på E4300, till skillnad från sin större syskon i E6500. Detta innebär tinny ljud från en intern högtalare, men det är ett litet pris att betala för en bekväm tangentbord på en bärbar dator bara något större än en netbook.

Prestanda och funktioner, The E4300 har samma konstiga, grafiska BIOS som vi såg i E6500, som vi antar att Linux-drivna. Den har även “Latitude On”, som nås genom en liten knapp bredvid strömbrytaren på övre högra sida. Latitude On gör att du snabbt få tillgång till Microsoft Outlook-kontakter, kalender och e-post, som ett alternativ till att behöva vänta på att Windows ska starta. Vår test av systemet tog mindre än tio sekunder. Men genom att flytta till en SSD-hårddisk, kan du finna starttiden på denna laptop så klämmig att du inte kommer att använda det mycket.

Portalternativ på E4300 är en mixed bag, med ett antal portar förlorade jämfört med de större E6500, såsom Display Port. Det finns ingen uppringt modem, men vi är inte säker på om någon kommer att sakna den. Du kan också bara få en USB-port, vilket kan vara en verklig smärta. Dell kompromisser genom att erbjuda en dubbel eSATA / USB-port på toppen av detta, vilket gör att du kan koppla in externa enheter som om de vore en intern SATA II-enhet.

Detta innebär att externa lagrings ser slutligen bra hastigheter, inte bara minskar den tid du behöver spendera överföra filer, men också gör program som körs utanför externa enheter ett nöje, oavsett installeras normalt eller med hjälp av program som VMwares ThinApp. Andra hamn inkluderar en port FireWire (IEEE 1394) och 3,5 mm audio in / ut uttagen.

Det finns också en optisk enhet, en positiv eftersom dessa börjar försvinna när bärbara datorer närma sig denna storlek. På framsidan av enheten finns en MicroSD kortläsare, medan på vänster sida finns en SC-kortplats, tillsammans med ett kontaktlöst SC läsare bredvid musmattan.

Dell Latitude-serien följer med Intels Centrino 2-plattform, vilket innebär att du kan förvänta trådlös N som standard, tillsammans med bättre energihantering, prestanda och grafikfunktioner. Vårt system kom konfigureras med en Intel Core 2 Duo SP9400 vid 2.5GHz (en grunty 45nm Penryn generation CPU), och 2 GB 1066 MHz DDR3 RAM. Detta gör det ganska en artist för sin storlek, vilket ger en PCMark05 poäng 4513.

De som söker mer prestanda kan uppgradera till 4GB RAM för AU $ 235, men tyvärr finns det ingen 64-bitars Windows alternativ på Dells webbplats för att dra full nytta av detta. De som söker en 64-bitars operativsystem kommer att behöva uppgradera och installera.

En olycklig bieffekt av kraften i denna laptop är avsevärd mängd värme den ger ut. Efter att ha använt denna laptop för den bästa delen av en dag, hittar du det obehagligt varmt i knät. Vänsterhänta kan också finna det obehagligt, eftersom placeringen av luftventilen innebär att det kommer att jet mycket varm luft på handen om du använder en extern mus.

Det finns tre olika batterier finns på E4300, en 4-cells standardbatteri, en 6-cells som sticker ut på baksidan, och en ytterligare 6-cells “batteriplattan”, som ger mer tjocklek till basen på den bärbara datorn. Du kan kombinera batteriplattan med någon av de andra två för extra batteri. Vårt system kom med en enda 56 Wh, 6-cells batteri.

För att testa batteritiden, vi satt skärmens ljusstyrka till 50 procent och sedan spelade en DVD. Detta är en beskattning test och E4300 gav en över genomsnittet resultat på 200 minuter. Man kan extrapolera från det att den dubbla konfigurationen 6-cells skulle ge upp till 400 minuters batteritid, vilket är ett absurt enormt. Men ha i åtanke att tillsättningen av en batteriplattan skulle öka vikten av den bärbara datorn avsevärt.

En olycklig egenskap hos E4300 är 160GB HDD som kom med vår modell, som är på små sida. Hårddisk uppgraderingsalternativ max ut på en 250GB 7500 RPM SATA II-enhet för en extra AU $ 263. Om ditt efternamn råkar vara Soros, Buffett eller Branson, kanske du vill också överväga 64GB SSD för ett extra AU $ 1511.

Vårt system kom med en Windows Vista Business-licens med Windows XP (SP3) förinstallerad som en “nedgradering”. Ultimate är tillgänglig för en extra summa av AU $ 216. Pre-installerad programvara inkluderar Google Desktop och Verktygsfält (som verkar vara överallt på Dells datorer), Roxio DVD-bränning och några andra små inneslutningar. Dell får poäng för att inte installera någon testversionen på systemet.

Grafik på systemet tillhandahålls av Intels GS45 chipset, som utgör en del av Centrino 2 plattformen. Medan det nya chipet är mycket bättre från tidigare generationer, är detta fortfarande ingen spel eller grafik maskin. Om du vill ha starka grafikprestanda överväga en annan, och sannolikt större system.

Bedömning, Latitude familj från Dell är en stor familj av bärbara datorer, och de som söker en resande laptop kanske vill överväga 12,1-tums E4200. Dess specifikationer är mer begränsade, men det kommer med en SSD som standard och det är billigare. De som vill gå en premie maskin bör se till E6500, som innehåller en uppsjö av klockor och visselpipor och en 15,4-tums skärm. Som det ser ut, är det E4300 en bra kompromiss mellan portabel och fullt utrustad. Men även med den dubbla eSATA / USB-port, kan du fortfarande köra ut ur hamnar snabbt.

Medan Latitude familjen är spännande, det är också dyrt. Vårt nära basmodellen kom in på AU $ 3366 – detta är en premie laptop. Dell: s täcker E4300 med en grundläggande tre år, nästa arbetsdag på plats-garanti. Vilket är bra, men återigen speglar absolut högre pris för Latitude linje. De som vill spara pengar genom att gallra funktioner bör förmodligen anser Lenovos senaste ThinkPad linje, som är också hög kvalitet. Dell erbjuder också en billigare linje för småföretag, Vostro intervallet.

Michael Dell tar ordförande säte på VMware ombord

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies inlägg Q2 resultatet

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar