BlackBerry Q4 bättre än väntat; 1 miljon BlackBerry Z10 enheter levereras

Uppdatering: en tidigare version av detta inlägg felaktigt sade i rubriken att miljoner BlackBerry Z10: s såldes. De sändes, inte såld.

Det ser upp för BlackBerry

Hur kan man hantera fragmentering BlackBerry sätt, BlackBerry Z10 nedkoppling, BlackBerry 10: En bättre Android än Android, BlackBerry resultat: 10 viktiga punkter

Efter mycket bröst pumpning och fjäder fluffing från den kanadensiska smartphone tillverkaren under de senaste veckorna – att ta på, Samsungs företag planerar, och ringer Apples iPhone användargränssnitt gamla (men åtminstone sa han det “med all respekt” i sann artig kanadensisk stil) – BlackBerry har genomfört ett tidigt stadium vändning med sin senaste finansiella resultat.

BlackBerry rapporterade fjärde kvartalet intäkter på $ 2,7 miljarder eller 22 cent per aktie. Resultatet uppgick till $ 98.000.000. Wall Street, väntade, 29 cent per aktie på intäkter på $ 2,84 miljarder dollar.

6 miljoner smartphones levereras under det fjärde kvartalet, inklusive 1 miljon BlackBerry 10 enheter, 370.000 BlackBerry Playbook tabletter levereras under samma kvartal, 76 miljoner BlackBerry användare totalt över hela världen, en minskning med 3 miljoner, 1 miljon abonnenter förlorat kvartal jämfört med kvartalet.

Medan förväntningarna var låga och den översta raden siffrorna är långt ifrån bra, klarade den nedersta raden mycket bättre än väntat.

Det kommer bara en vecka efter lanseringen av smartphone tillverkarens senaste enhet, BlackBerry Z10, fördärvades av “besvikelse försäljning” enligt analytiker. Som sagt, BlackBerry har förbättrat sina totala marginaler med sin nya Z10-enhet som har hjälpt snurra företaget tillbaka runt till lönsamhet under kvartalet, vilket ger företaget extra utrymme att andas för att frigöra kommande enheter.

Med siffrorna

BlackBerry, tidigare känd som Research in Motion, noterade också att det slutade kvartalet med $ 2,9 miljarder i kontanter och medel, en $ 800.000.000 ökning jämfört med föregående kvartal och 38 procent mer än samma tid för ett år sedan.

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

För räkenskapsåret intäkterna var $ 11,1 miljarder ner 40 procent jämfört med samma period år från $ 18,4 miljarder dollar. BlackBerry rapporterade en justerad nettoförlust från kvarvarande verksamheter för räkenskapsåret 2013 var $ 317.000.000, eller $ 0,60 per aktie.

BlackBerry vd Thorsten Heins sade de förändringar som företaget har gjort har resulterat i bolagets “återgång till lönsamhet” för det fjärde kvartalet. Heins utarbetats i förberedda anmärkningar

När vi går in i vårt nya räkenskapsåret, vi är glada över de möjligheter för BlackBerry 10-plattformen, och de åtaganden som vi ser från våra globala utvecklare och partners.

Vi är också glada över den nya, dynamiska kultur på BlackBerry, där vi är laser fokuserad på att fortsätta att höja effektiviteten och förbättra bolagets lönsamhet samtidigt driva på innovation. Vi har byggt en motor som kan driva förbättrade finansiella resultat vid lägre volymer, vilket bör göra det möjligt för oss att generera ytterligare fördelar från högre volymer i framtiden.

Sedan den senaste resultat samtal i slutet av december när företagets aktiekurs rasade på Nasdaq med mer än 20 procent, har BlackBerry aktiekurs varit krokig men överträffade sina tredje kvartalet toppnoteringar på $ 14 per aktie. Vid sitt stängningskursen igår på $ 14,57, är BlackBerry närvarande inget bättre eller sämre än vid samma tidpunkt förra året, nästan exakt på dagen.

BlackBerry handlades upp med mer än 8 procent i Premarket handel med 7:30 ET, men det var kortlivad. Genom 07:50 ET, föll det under gårdagens stängningskurs innan plana ut för marknaden öppen.

Framöver sade smartphone tillverkaren kommer att fortsätta att öka sin marknadsföring investering för kommande första kvartalet av räkenskapsåret 2014. Företaget noterade att den anser att det kommer att meddela break-even resultat under kommande kvartal baserat på dess lägre kostnadsbas, mer effektiv leveranskedja och förbättrade hårdvara marginaler

BlackBerry resultat samtal planerad till 08:00 ET, och vi kommer att lägga till uppdateringar i enlighet därmed.

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende