Från Command & Control till samarbete och lagarbete

Ciscos John Chambers förklarar deras tillvägagångssätt

Jag tror att detta är ett underbart kortfattad intervju med Cisco vd John Chambers vid Harvard Business School Publishing, som är väl värt 6,5 minuter av ditt liv om du är intresserad av modern “leder från mitten eller bakom förvaltningsstrategi.

Cisco är i huvudsak en mycket modern konglomerat – denna lista av förvärv visar lapptäcke byggt på sin kärnkompetens av datornätverk.

Chambers talar om den gradvisa enorma övergång i ledningen av bolaget – övergången från Command and Control Management till samarbete och lagarbete.

Detta började med Ciscos innovativ användning av Internet i 90-talet till i huvudsak flytta alla företagets interna och externa verksamhet på nätet och inledde ett årtionde av produktiviteten genom ökad effektivitet.

På senare tid har Cisco interna processer och disciplin tillämpas på Web 2.0-teknik och sociala nätverk är att omvandla den gigantiska bolag igen, med affärsnätverk “. Hierarkin är i huvudsak en rörelse kommitté (11 personer) som är C sviten hjärnan, råden “som körs $ 10 miljarder möjligheter, styrelser” som kör $ 1 miljard möjligheter och “arbetsgrupper” som kan stödja råden och styrelser eller andra transaktioner inom företaget.

Cisco är nu konfigurerad för att kombinera och blanda personal från var och en av dessa grupper för att skapa rörelse utskott som samverkar på ett ämne. Det tog Cisco ungefär sex år att gå igenom denna förändring med vissa kamp till “unlearn” kommando och kontroll, men nu är det en del av företagets DNA.

John gör en fantastisk punkt på 4 minuter i där han – som “ledare” – verk, styr- och kontrollsystem stil, ett initiativ för att spara pengar genom att använda ökad videokonferenser istället för resor. Detta drev genom ett samarbete arbetsgruppens slutsatser och inte ett godtyckligt beslut. I min mening är detta sista ordet strategi kan bryta log sylt och undvika grupptänkande trafikkaos.

? Nätverk, Cisco köper container start ContainerX, innovation, tech arvet från de olympiska spelen Rio, Sakernas Internet, Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstrukturering, nätverk, Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera

Cisco, som jag har sagt tidigare, säljer de hackor och jeans till guld miner stil 2,0 evangelister så det är i deras intresse att demonstrera effektiv användning av deras nätverk och kommunikationsverktyg till sina utsikter och kunder.

Men jag är ett stort fan av avdelningen strategi för att möjliggöra samarbete så effektivt och gå tillbaka till “bly från mitten”.

Jag hoppas att intervjua Chambers snart för Open Enterprise 09 initiativ som jag jobbar på med Stowe Boyd, gärna föreslå frågor jag bör ställa.

Morgondagens ledare

Linda A Hill, professor vid Harvard Business School som var en kollega huvudtalare vid HCL Unstructure konferensen vi båda deltog förra året, har några typiskt väl genomtänkta idéer om begreppen Chambers diskuterar.

I sökandet efter en effektiv framtida ledarskap finns ett perspektivskifte, med laget byggare nyckeln.

Avgå från lednings formell auktoritet och istället övervaka ett nät av relationer och inbördes beroenden kräver att du ska kunna bygga upp ett samarbetsstrategi, mer av en ledande bakifrån perspektiv, att vara en effektiv ledare. För att möjliggöra ledarskap som kollektiva intelligensen kräver att du underkuva ditt eget ego för att tillåta andra att frodas. Linda arbetar på en bok som beskriver detta perspektiv.

Enligt min mening, denna “som leder från baksidan” fortfarande kräver betydande prägel och trovärdighet för den “ledare” inte inordnas av rivaler, och i en mindre entydig modell än Ciscos kan kräva mer av en gradvis överföring av myndigheten för att undvika tvetydighet .

Med fokus på ledarskap snarare än att se till “ledare” är nyckeln till samarbete och lagarbete.

Cisco köper behållaren startup ContainerX

Tech arvet från de olympiska spelen i Rio

Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstruktureringen

? Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera