Europa ligger USA på produktiviteten – så kan levande laboratorier hjälpa överbrygga klyftan innovation?

ENoLL VP Artur Serra: “Innovationsprocessen bör omfatta hela samhällsstrukturen.”

Läs mer från IT Iberia bloggen

I ett tal nyligen var EU-forskning, vetenskap och innovation kommissionär Carlos Moedas mycket tydlig om ett av de största hindren som kontinenten står inför: “. EU har ett grundläggande problem med produktivitet”

Med den amerikanska njuter 15 procent högre produktivitet än EU, och med tanke på hans uppdrag, han förståeligt identifierade forskning och innovation som nyckeln till att lösa detta problem, som listar de tre prioriteringar som öppen innovation, öppen vetenskap och internationellt samarbete.

Artur Serra ekar denna idé, som ny vice ordförande i det europeiska nätverket av Living Labs (ENoLL). Begreppet levande laboratorier är att tillhandahålla resurser för tech leverantörer och forskare där användarna kan testa en rad tekniker i verkliga inställningar.

International Federation of benchmarking Living Labs, som räknar över 170 labb världen över, syftar till att skapa ett växande nätverk av dessa tjänster som ett sätt att stödja innovations livscykel.

Serra medger att det europeiska ekosystemet innovation är fortfarande alltför top-down och byråkratisk. Han tror att placera medborgaren i centrum för innovation gör det möjligt för företagen att forma sin teknik till specifika lokala sammanhang.

I Spanien, där smartphone användning är normen och peer-to-peer-lån tar fart, är bankernas övergång från betalning processorer till finansiella tjänster rådgivare särskilt märkbar.

En del av denna process innebär att främja innovationsmodeller där regeringen, industrin, den akademiska världen och den offentliga samverkar.

Varför Uber grov rida i Spanien kan vara på väg att få en hiss, Hur bra är IBM Watson på främmande språk? En spansk bank är på väg att ta reda på, Stora röda bron, devs, startups: Gissa staden bakom denna tech boom (ledtråd: det är inte San Fran), 5G kan vara framtiden för mobil: Men ett par saker måste hända först

Innovationsprocessen bör omfatta hela samhällsstrukturen, “Serra säger. Det är därför ENoLL motto är” ge alla att förnya “, tillägger han.

Den levande lab konceptet, som utvecklats av professor William Mitchell vid MIT Media Lab, främjar kunskapsutbyte, samarbete och experimention i öppna, riktiga miljöer. Serra har stor erfarenhet av att främja användardriven innovation och samverkansprocessen för att skapa nya tjänster.

År 1997 skapade han Center for Internet Applications vid Kataloniens tekniska högskola med Manel Medina, där han 1999 lanserade i2CAT, en ideell stiftelse främja innovation och FoU-verksamhet på avancerade internet arkitekturer, applikationer och tjänster.

i2CAT var den första spanska organisation som erkänts av ENoLL 2006. Serra också deltagit som forskningschef i utvecklingen av Citilab, ett centrum för social och digital innovation i Cornellà de Llobregat, 15 km från Barcelona.

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Collaboration; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har den “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Han medger många företag är fortfarande försiktiga med system öppna innovations av säkerhetsskäl. “[Men] det är bara en tidsfråga” innan de lägger det i praktiken, menar han.

Enligt Serra, är ett företag inte en sluten eller isolerad organism. Den spelar sina kort i en komplex ekosystem som bildas av många aktörer på en global skala. Så framtiden ligger inte bara i att köpa och sälja men i nyskapande med alla agenter i ekosystemet.

Stora företag som SAP och Endesa har förstått att de inte kan stå stilla och har redan utvecklat nätverk av co-innovation.

Ändå är processen inte lätt för mindre företag. Det är därför i2CAT har också bidragit till att skapa industri ring Initiative, eller Anella Industrial 4,0 på katalanska, som förbinder den privata sektorn, forskningscentra och universitet via bredband för att främja samarbete innovationsprocesser i traditionella sektorer såsom hälsa, fordons-, och mat .

Detta offentlig-privata initiativ är jämförbar med den tyska Allianz Industrie 4.0, eller Smart America och industri Internet Consortium i USA.

Inom den offentliga sektorn har Katalonien utvecklat SmartLab initiativet att samla alla katalanska levande laboratorier som erkänts av ENoLL, säger Serra.

De flesta av dem är urbana labb som stödjer utvecklingen av innovationer som hjälper användarna att utföra vardagliga aktiviteter, såsom att spara energi och kommunicera med jämnåriga.

Urban laboratorier är grundstrukturer för resursdelning och tekniska framsteg. Men för Serra begreppet är mycket bredare.

I själva verket tror Serra världen konvergerar till en gigantisk labb. Det är ett stort nätverk av laboratorier av alla slag, inklusive industrilaboratorier, öppen-data labb och digital-tillverkning fab Labs. Dessa är de institutioner i framtiden, säger han.

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik