Google får sin jordnötssmör manifest: Vi får inte plattformar

En Google ingenjör skrev en lysande memo som avvecklas delas till massorna på Google+. Kontentan: Google vet inte någonting om plattformar och detta faktum hotar dess existens med tanke på att Apple, Amazon, Microsoft och Facebook förstå dem.

Ingenjören, Steve Yegge kommer förhoppningsvis inte sparken för att publicera en rant sex år i vardande på Google+. I själva verket kan han ha just öppnat tillräckligt ögon att göra Google mer konkurrenskraftiga. Yegge inlägg påminner mig om Brad Garlinghouse s Peanut Butter Manifesto. Det manifest fungerade inte så bra. Yahoo är fortfarande sprids tunn, fortfarande en enda röra och Garlinghouse arbetar på AOL nu.

Google+: En “exempel på vår fullständiga misslyckande att förstå plattformar.”

Yegge (höger) har så många pengar citat i sitt memo, som delades till världen eftersom “Jag är inte vad man kan kalla en erfaren Google+ användare.” Det går Yegge bonus. Yegge bort PM, men Silicon Angle bevarade det för posten.

Den största sak i Yegge memo är att han hävdar att Google inte får plattformar. Han skrev

Google+ är ett utmärkt exempel på vår fullständiga oförmåga att förstå plattformar från de allra högsta nivåerna av verkställande ledning (hi Larry, Sergey, Eric, Vic, howdy howdy) ner till mycket låga blad arbetstagare (Hey yo). Vi får inte det. Den gyllene regeln plattformar är att du äta din egen Dogfood. Google+ plattformen är en patetisk eftertanke. Vi hade ingen API alls vid lanseringen, och sist jag kollade hade vi en ynka API-anrop. En av gruppmedlemmarna marscherade in och berättade om det när de lanserade, och jag frågade: “Så är det Stalker API?” Hon fick alla glum och sa “Ja.” Jag menar, jag skämtade, men nej … det bara API-anrop vi erbjuder är att få någons ström. Så jag antar att skämt var på mig ….

Google+ är en reflexmässig reaktion, en studie i kortsiktighet, bygger på den felaktiga uppfattningen att Facebook är framgångsrik eftersom de byggde en stor produkt. Men det är inte därför de är framgångsrika. Facebook är framgångsrik eftersom de byggde en hel konstellation av produkter genom att tillåta andra människor att göra jobbet. Så Facebook är olika för alla. Vissa människor tillbringar all sin tid på Mafia Wars. Vissa tillbringar all sin tid på Farmville. Det finns hundratals eller kanske tusentals olika hög kvalitet tids handfat tillgängliga, så det finns något där för alla.

Vårt Google+ laget tog en titt på eftermarknaden och sade: “Jösses, det ser ut som om vi behöver några spel. Låt oss gå kontrakt någon, um, skriva några spel för oss. “Har du börja se hur otroligt fel att tänka är nu? Problemet är att vi försöker förutse vad folk vill ha och leverera det till dem.

Du kan inte göra det. Inte riktigt. Inte på ett tillförlitligt. Det har varit ytterst få människor i världen, över hela historien om datorer, som har kunnat göra det på ett tillförlitligt sätt. Steve Jobs var ett av dem. Vi har inte en Steve Jobs här. Jag är ledsen, men vi gör det inte.

Yegge fortsätter sedan med att jämföra Googles plattform strategi med Amazon, Apple, Microsoft och Facebook.

Han plockar upp rant

När du har förundrats över plattforms erbjudanden av Microsoft och Amazon, och Facebook jag antar (jag inte titta eftersom jag inte vill få alltför deprimerad), chef över till developers.google.com och bläddra lite. Ganska stor skillnad, va? Det är precis vad din femte klass brorson kan håna upp om han gjorde ett uppdrag att visa vad en stor kraftfull plattform företag kan bygga om allt de hade, resurs-wise, var en femtedel grader.

Please do not get me fel här – jag vet för ett faktum att det dev-rel laget har fått kämpa för att få även detta mycket tillgänglig externt. De sparkar röv så vitt jag är orolig, eftersom de får plattformar, och de kämpar heroiskt för att försöka skapa en i en miljö som är i bästa fall plattforms apatiska, och i värsta fall ofta öppet fientliga till tanken.

Jag är bara öppet beskriva vad developers.google.com ser ut till en utomstående. Det ser barnsligt.

Nu är den stora frågan är där Google går härifrån.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, säkerhet, Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra år stasis

Problemet vi står inför är ganska stor, eftersom det kommer att ta en dramatisk kulturell förändring för att vi ska börja komma ikapp. Vi gör inte interna serviceinriktade plattformar, och vi lika lika inte göra yttre. Detta innebär att “inte få det” är endemisk i hela företaget: PMS inte får det, ingenjörerna inte få det, produktgrupper inte får det blir ingen det. Även om individer gör, även om du gör, det spelar ingen roll en bit om vi behandla det som en nödsituation all-hands-on-däck. Vi kan inte hålla lansera produkter och låtsas vi förvandla dem till magiska vackra töjbara plattformar senare. Vi har provat det och det fungerar inte.

Den gyllene regeln för plattformar, “äta din egen Dogfood”, kan omformuleras som “Börja med en plattform, och sedan använda den för allt.” Du kan inte bara skruva det på senare. Absolut inte lätt i alla fall – be någon som arbetade på platformizing MS Office. Eller någon som arbetade på platformizing Amazon. Om du dröjer det, kommer det att vara tio gånger så mycket arbete som bara gör det på rätt sätt på framsidan. Du kan inte fuska. Du kan inte ha hemliga bakdörrar för interna program för att få särskild förtur, inte av någon anledning. Du måste lösa de svåra problem på framsidan.

Jag säger inte att det är för sent för oss, men ju längre vi väntar, ju närmare vi kommer att vara för sent.

Vart tar Google gå härifrån? Google kan bli mer plattformsinriktade. Det kan skratta bort — eller brand Yegge. Eller det kan förändras. Det är Googles samtal. Håll ögonen öppna.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

Adobe reanimates NPAPI Flash för Linux efter fyra års stasis