Data mining gräver upp smuts på fusk

Det finns en obehagligt annons på brittisk teve som proklamerar “Det är alla i databasen”.

Annonsen försöker terrorisera befolkningen att köpa en tv-licens, att påminna dem om att poster finns tidigare licensinköp samt inköp av tv-apparater.

Jag tänkte i denna annons när jag hört talas om några super snooping av arbete och inkomst Nya Zeeland (Winz).

Denna myndighet hanterar ett brett spektrum av fördelar och använder “data mining” tekniker för att bekämpa bedrägerier.

Denna vecka NZ Herald rapporterade att vissa NZ $ 16.000.000 av bidragsfusk avslöjades förra året, med 10 välfärd personal social få sparken för rippning av systemet.

Datamatchningstekniker inkluderar matchande kunddata med andra myndigheter som Skatteverket, tullen och Department of Internal Affairs, som hanterar poster som är associerade med döda människor.

Winz har avslöjat några riktigt nya övergrepp. Förra månaden, hörde vi bedragare hävdar pensionerna av döda familjemedlemmar, med vissa betalningar som varar 15 år. Lyckligtvis är det avenue nu blockerad med datamatchning, infördes 2004. Missbruk tidigare än detta datum inte kunde upptäckas.

Nu är under utredning tack vare data mining.

Tekniken och färdigheter för att “uppgifter mine” posterna existerade inte förrän 2007 då ministeriet skapat en underrättelseenheten.

Chefen för ministeriets bedrägeri laget, Hilary Reynolds, sade enheten förra året identifierat en risk bedrägeri med pensionärer som dog före 2004. Investigators “data minerade” 250.000 mottagande dödsfall och beslutade 33 krävs ytterligare utredning.

Åtal så småningom lade mot 16 personer.

Vanligtvis sådana brottslingar, som utger sig för pensionärer, var andra familjemedlemmar som änkor. Och det verkar underrättelseenheten gör ett bra jobb.

Sonden i 250.000 dödsfall kom efter en 2008 revisor terarens rapport, som sade departementet bör förbättra det sätt det förhindras, upptäcks och utreds bidragsfusk.

“Vi ansåg att ministeriet kunde bättre utnyttja sin intelligens och datamatchningsfunktioner för att identifiera områden för nya risker och eventuella fall av bedrägeri,”, enligt rapporten.

Regeringen vakthund sade departementet bör “regelbundet och formellt” utvärdera effektiviteten av datamatchning för att upptäcka bidragsfusk. Det rekommenderas även att riskbedömningar av nya bidragsfusk ministeriet använder för att bättre använda datamatchningsteknik – som är hur pensions bluff upptäcktes.

Nu är data mining används ofta för marknadsföring och business intelligence, men det är bra att se det brukade ta itu med brott som detta. Vi kan ha farhågor om vad regeringar kan göra med våra data, men om vi accepterar en fördel, är det bara rätt och riktigt det gör kontroller för att se till att vi och andra förmånstagare är ärlig.

Detta gäller självfallet skattefrågor också. I Irland, är skatteintäkterna avdelningen använder liknande data mining-verktyg som kallas Social Network Analysis för att matcha data klienter med andra myndigheter.

USA använder också data mining att slå ner på skatteflykt, framför allt om de med utländska bankkonton.

Nya Zeelands egen Internal Revenue också intensifiera sina ansträngningar (PDF) med datamatchning och liknande verktyg, som är den australiska Beskattning Office.

Data mining är verkligen gör livet allt hårdare för fusk, vara en mottagaren eller innehavare av ett schweiziskt bankkonto!

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze