Cloud BI har fördelar, men ingen stark biz fall ännu

Molnbaserad Business Intelligence (BI) verktyg kan ge vissa fördelar, men företag som fortfarande behöver för att avgöra om dessa överväger de eventuella utmaningar, säger branschanalytiker, som noterar att efterfrågan på sådana tjänster är fortfarande “otroligt lågt” jämfört med marknaden hype som genereras.

Cloud BI ger organisationer att få tillgång till Business Intelligence kapacitet utan att behöva oroa underliggande tekniska infrastruktur som krävs för att stödja sådana funktioner, säger John Brand, vice vd och chefsanalytiker av CIO grupp på Forrester Research.

Han sade moln BI erbjudanden kan grovt delas in i tre kategorier: software-as-a-service (SaaS), plattform-as-a-service (PaaS) och infrastruktur-as-a-service (IaaS).

Ian Bertram, Gartners hantera vice VD, påpekade att moln BI, precis som på plats BI, är “mindre om verktyg eller teknik, och mer om färdigheter och kompetens” som behövs för att generera analyser och rapporter.

SMB, GoDaddy köper WordPress verktyg ManageWP, SMB, Video: 3 ovärderliga tips från kända tech entreprenörer, SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: betala för att spela

“[Så när det gäller] moln BI, är den verkliga frågan kan jag få mina rapporter gjort i molnet?” han noterade i en telefonintervju.

Fördelar att vara hade, men också utmaningar, Den största fördelen med att anta moln BI är att investeringarna kan flyttas till driftsutgifter, sade Bertram, men noterade att detta är endast en mindre fördel.

“Ur funktion och funktionalitet perspektiv, det finns ingen riktig fördel med moln BI. Och från en total ägandekostnad perspektiv, det kostar lika mycket, om inte mer än på plats BI”, förklarade han.

Han sade att beslutet att anta kokar ner till huruvida ett företag är villiga att ägna tid och resurser för att flytta sina data till molnet, samt ta fram nödvändiga säkerhetsåtgärder och beredskapsplaner i fall något går fel.

Brand sade fördelarna med cloud BI är vanligtvis inte omedelbart uppenbar organisationer initialt kommer att titta på sådana verktyg för att antingen ge rika användargränssnitt vid åtkomst och navigering rapporter samt ha förmåga att analysera sina egna data i molnet, eller att knacka högpresterande beräkningsresurser för att stödja intensiva analys arbetsbelastning.

Men Forrester analytiker noterade att företagen så småningom kommer att se större effektivitet, eftersom de olika affärsenheterna inom företaget samt dess affärspartners kan få tillgång till samma uppgifter, vilket eliminerar dubbelarbete.

“Det finns större effektivitet att vinna genom att lagra data på en enda plats och tillhandahålla möjligheter för alla inblandade organisationer att fördela och gruppera från att en plats – det är molnet – än det är att fortsätta att replikera data, som endast kommer att introducera komplexitet och dålig datakvalitet i affärsprocesser “, förklarade han.

Därför, med BI-verktyg som körs på moln, företag har ett sätt att minska datamängden och datakomplexitet, och ändå få mycket värdefulla insikter från data, konstaterade han.

Som sagt, märke erkände det finns utmaningar med moln BI driftsättning såsom att hantera den mängd data och flytta all data i molnet. Säkerställande av datasäkerhet, hemvist, suveränitet och styrning kommer också att visa sig vara en utmaning, tillade han.

Ingen stark business case, Bertram informeras om att företag måste avgöra om de har tillräckligt goda skäl för att genomföra moln BI. Detta utrymme för närvarande fortfarande saknar en stark business case, trots “en hel del hype från leverantörer” driver molnet BI, enligt Gartners analytiker.

När du investerar i en teknik, har du att titta på din egen affärsmiljö och frågar om det är en drivkraft, och om det kommer att hjälpa spara kostnader. Vi kan inte se [detta för moln BI] idag. Det finns ingen drivkraft för det.

Du kan göra det om du vill vara framkant och få vissa fördelar. Men du kommer att köpa in en leverantör berättelse här, inte på grund av att marknaden efterfrågar det. Det är inte detta galna rusa mot molnet BI “, säger Bertram.

Han tillade att molnet BI adoption är “otroligt låg” i dag, vilket motsvarar mindre än en procent av den totala globala BI marknaden. Och medan siffran kommer att öka, Gartner förväntar sig inte att det är mer än 3 procent även 2014, avslöjade han.

Forrester Brand observerade också att upptaget av moln BI är för närvarande låg, men hävdade att antagandet växer “signifikant” som slutanvändare blir mer speciell och krävande om vilka typer av funktioner de vill ha i sina BI-verktyg. De är också allt mer missnöjda med traditionella leverantörs metoder för BI, tillade han.

Han underströk att om molnet BI adoption tar fart är mindre viktigt än där den tillämpas, och hur sådana verktyg är “att skapa en ny generation plattform som tillfredsställer nästa generation användare”.

Till exempel, om ett företag redan använder värd versioner av affärsapplikationer såsom Enterprise Resource Planning (ERP) och Customer Relationship Management (CRM), gör det mycket lite meningsfullt att upprätthålla en lokal BI-lösning, förklarade Brand.

Därför, eftersom mer organisation tar sina ansökningar till molnet, en ny generation av molnbaserade BI-verktyg kommer sannolikt att börja få en mer framträdande plats, sade han.

Mark Koh, Asien-Stillahavsområdet ledande branschanalytiker IKT praxis på Frost & Sullivan, noterade också att för många organisationer som bara har börjat med BI, de funktioner som är tillräckliga för att uppfylla sina aktuella behov.

Men eftersom data fortsätter att öka, kommer affärsinsikter erbjuda en avgörande konkurrensfördel, och tillgång till data blir någonstans allt viktigare, vilket skulle göra moln BI mer attraktivt som ett alternativ, sade Koh.

GoDaddy köper WordPress verktyg ManageWP

Video: 3 ovärderliga tips från kända tech entreprenörer

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela