Alla förändringar i SAP: s on-demand ledarskap

Läckt avgång John Wookey, som ledare för SAP: s stora företag on-demand utvecklingsorganisation förra helgen fick verkligen bransch tungor viftar. Alla som tror att de har en åsikt värd att dela hoppade med i leken. Jag blev chockad vid tillkännagivandet, men valde att hålla tyst tills jag hade haft möjlighet att höra från mannen själv och från Peter Lorenz, EVP, SAP On Demand / SME.

En stor del av anledningen till att jag blev chockad kommer från det faktum att mindre än ett par veckor sedan spelade jag en uppriktig konversation med John om utveckling av on-demand-lösningar – se videon ovan. Vid den tiden han verkade avslappnad och befäl över en tydlig strategi framöver. Han verkade också mycket gladare och säker än när vi träffades senast om ett år tidigare.

Jag gick bort från konversationen tro att SAP hade äntligen sitt huvud runt SaaS / on-demand / moln. Det fanns inte en doft som något var fel. En annan chef i samma möten sade att han såg Business ByDesign – på vilken Försäljningen On-Demand är byggd – som SAP: s framtid för de kommande 20 åren. Det är en stor uppgift för ett företag som nyligen har kritiserats för piskning gammal teknik. En sådan plötsliga avgång betyder något gick fel någonstans. När jag talade med mina kontakter inom företaget, fanns det en liknande känsla av chock. I två och ett halvt år John har varit på SAP, byggde han upp en formidabel rykte som en gör-er och de resultat vi såg nyligen i Sales On-Demand var imponerande. Vad hände?

Det säger något om vikten av denna händelse som SAP var beredd att fram ett samtal i dag med mig, Paul Hamerman av Forrester, Ray Wang Constellation, Bill McNee av Saugatuck, min video partner Jon Reed och andra.

På dagens samtal John sade att han verkligen vill tillbringa tid med sin växande familj, antyder att nästa steg i att ta on-demand och ByDesign lag ansträngningar framåt skulle ha hållit honom borta från de åtaganden som han vill göra till familjen. Trots detta, frågade jag om det fanns en utlösande händelse som Johannes svarade att han har talat om detta för lite tid att ledningsgruppen inklusive Peter Lorenz och Jim Snabe, co-CEO. Köper du det?

Talar av egen erfarenhet, kan jag förstå detta som en förklaring men det väcker frågan om vad som händer härnäst och särskilt när det gäller utvecklingsteam. On-Demand lag använder designtänkande principer som i grunden skiljer sig det sätt på vilket SAPs på premissen applikationer byggs.

Dra alla företag ut ur dess komfortzon är aldrig lätt. Det kommer alltid att finnas svårigheter. Ändå var John kom in med det specifika uppdraget att utveckla on-demand-lösningar. Vid den tiden, kollegor nickade sina kollektiva huvuden med godkännande till stor del eftersom John inte bara högt respekterad för det arbete han gjorde på Oracle men som en beprövad ledare. Som exempel, under vår videofilmade samtal John antydde på inre kamp SAP hade att besluta att dike Frictionless kod till förmån för att flytta till ByDesign som plattform på vilken on-demand-lösningar är byggda.

Under dagens samtal bekräftade Peter Lorenz att lagen kommer att hållas intakt och att det inte finns någon plan för att inordna dem i större organisation. Det är trots det faktum att det finns en allmän känsla av att med tiden kommer det att finnas en viss melding av on-demand och på premissen.

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Jag är inte säker på hur SAP kommer att göra detta arbete. Många av de ledande utvecklarna föra Försäljningen On-Demand på marknaden är baserade i Palo Alto, medan ByDesign team är baserade i Walldorf Tyskland. Håller dessa två mycket olika kulturer tillsammans kommer att kräva en mycket stark ledare. Just nu, är denna person inte i tjänst. Däremot kan göras Peter Lorenz liv enklare genom att Hasso Plattner, en av grundarna och fortfarande en drivkraft bakom utvecklingen är mycket positiv till de nyare stilar utvecklings exemplifieras av On-Demand lag.

John har sagt att han kommer att ge upp “aktiv förvaltning” under de närmaste veckorna, men är beredd att stanna på som konsult så länge SAP önskar. Det är inte lätt att se hur det rutor med sin önskan att komma tillbaka till familjelivet och SAP: s behov av en snabb övergång.

Några av oss har varit orolig för att med den stora biljett HANA lösningar front och center, on-demand skulle få mindre kärlek internt. Peter bekräftade det finns “ingen minskning av engagemang för on-demand”. Nästa bevis punkt kommer vid SAPPHIRE där SAP hoppas att lansera försäljningen On-Demand till kundbasen och ger en fast indikation på tidsgränser för nästa upplaga av on-demand program.

Som en sista kommentar, John sade att han inte kommer att vända upp på HP någon gång snart.

Senare idag kommer Jon Reed och jag att spela in en speciell JD-OD.com visar var vi tolka våra tankar vidare om detta ämne.

UPPDATERING: här är hela samtalet inspelning från dagens telefonkonferens.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget