Google för att ge bort £ 2m i jakten att hitta världsomvälvande tech

Google ger bort £ 2m till ideella organisationer att utveckla teknik med potential att “förändra världen”.

Som en del av sin globala Impact Challenge konkurrens, kommer brittiska välgörenhetsorganisationer uppmanas att slå sina idéer till en panel av domare inklusive Sir Tim Berners-Lee, uppfinnaren av world wide web, Sir Richard Branson och Googles europeiska chef Matt Brittin.

Google har avslöjat att icke-utvecklare kommer att kunna få tag på en prototyp av den kommande Google Glass enhet om de kan sälja sin vision av vad de skulle använda den i 50 ord eller mindre.

Fyra framgångsrika välgörenhetsorganisationer kommer vardera tilldelas £ 500.000, och kommer också att få 10 Samsung Chromebook samt stöd från Googles anställda.

Berners-Lee sade i ett uttalande: “Nätets bidrag till den ekonomiska utvecklingen har varit mycket firas, men jag tror att vi bara skrapat på ytan av dess potential att lösa sociala och politiska problem.”

Förra årets Global Impact Challenge finalister ingår organisationer som vill använda teknik för att, ta itu med allt från vattenbrist till utrotningshotade djur.

Den första omgången av utmärkelser gick till projekt, däribland att hjälpa under privilegierade studenter att komma åt matematik och naturvetenskaplig utbildning, och distribuera övervakningssensorer vattenkvalitet.

Medan den sista utmaningen var öppen för välgörenhet från hela världen, är endast öppen för dem i Storbritannien tävlingen tillkännages idag.

Applikationer öppnar idag och kan göras här före den 17 april. Kriterierna konkurrens beskrivs av Google här.

De 10 finalisterna väljs av en grupp Google-anställda, och meddelade den 17 maj.

Den 3 juni 10 finalisterna slå upp sina idéer på Googles brittiska huvudkontor i Victoria, London till juryn, som även omfattar kommunikationsexpert Jilly Forster och Googles chef för att ge Jacqueline Fuller. Tre vinnare kommer att utses av juryn, medan den slutliga vinnaren kommer att utses av en allmän omröstning.

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Box integreras med Google Dokument, Spring

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

? Artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, Cloud, Box integreras med Google Docs, Spring, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre