Kinesiska företag oförberedd att gå globalt

Flyttar från USA: s regering att blockera medverkan kinesiska organisationer i affärer har kritiserats som “dum”, medan kinesiska företag har beskrivits som oförberedd när de tar sin verksamhet globalt på denna veckas Summer Davos möten i Dalian, Kina.

Li Ruogu, ordförande i statliga Export-Import Bank of China, sade USA: s beslut att hindra Kinas Sany Group från att delta i en vindkraftspark projekt var “helt dum”, obefogad, och så “typisk” av hur den amerikanska regeringen har behandlat kinesiska företag som, Huawei Technologies.

I en rapport fredag ​​från China Daily, Li tillade att USA motiveringen till drag på grund av den nationella säkerheten var “grundlösa”. Bankiren talade vid World Economic Forums årliga Nya Champions möten, även känd som sommaren Davos.

Den [Sany] fall liksom, Huawei, fall, är så typiskt. Jag vet inte varför den amerikanska regeringen gjorde ett sådant dumt beslut. Enstaka fall har gjort en fråga som inte bör vara ett “problem” i ett “problem”, sade Li.

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar; Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Sany är en stor tillverkare av tung utrustning i Kina och äger en amerikansk-baserade dotterbolag, Ralls, som driver en 10-megawatts vindpark i Texas. Ralls 2012 köpte fyra vindkraftverk i Oregan nära en amerikansk flottbas från amerikanska företaget Terna, investera US $ 130 miljoner i affären. Men den amerikanska regeringen, stoppade förvärvet, med hänvisning till “nationell säkerhet” skäl.

Kinesiska telekom tillverkaren Huawei har utfärdat en rapport lovade att aldrig samarbeta med spioneri eller spioneri, vederlägga påståenden om att det kan ha kopplingar till den kinesiska regeringen.

Samma år, den amerikanska representanthuset “Intelligence kommitté släppt en rapport, kallar för kinesiska telekomutrustning beslutsfattare – i synnerhet Huawei och ZTE – som ska spärras, från alla fusioner och förvärv i landet, på grund av säkerhetsrisker.

Men Francisco J. Sanchez, US statssekreterare handel för internationell handel, avvisade påståenden hans regering inte var öppen för kinesiska investeringar. Talar som en panel på Davos diskussionen konstaterade han att 98 procent av utgående direktinvesteringar (ODI) av utländska företag i USA krävs ingen regering översyn.

Dessutom är de flesta av investeringarna granskade var slutligen godkändes, sade Sanchez, och tillade att denna översyn var inte unikt för Kina och tillämpas på alla utländska företag angelägna att investera i eller förvärva teknik USA anses “relaterade till den nationella säkerheten”.

“Jag vill göra det mycket klart att USA välkomnar Kinas investeringar”, den amerikanska tjänsteman sade.

Kinas investeringar i landet har verkligen varit robust. År 2012, Kinas ODI i USA ökade 123,5 procent till US $ fyra miljarder bli landets näst största ODI bidrags efter Hongkong noterade China Daily, med hänvisning till statistik från en kinesisk regeringsrapport. I slutet av 2012, ackumulerade investeringar från Kina i USA klockade US $ 17 miljarder dollar.

Kinesiska företag, men är dåligt förberedda med sina globaliseringsplaner.

Under 2010, över 10 procent av kinesiska utgående investeringar floppade, sade Ma Weihua, ordförande i Wing Lung Bank, noterar att denna siffra var ett av världens högsta nivåerna. Mer än 20 procent förlorat pengar, tillade han.

Ma, som var tidigare ordförande i China Merchants Bank, sade den höga andelen fel i ODI angav de flesta kinesiska företag var oförberedda att “go global”.

“Många kinesiska företag inte har en tydlig strategi när det gäller att gå utomlands. Vissa bara åka utomlands för att de tror att de är tillräckligt stor. Och lågprisstrategi de generellt gäller utomlands kan lätt framkalla lokal repulsion”, sade han i Kina Daglig rapport.

Li noterade också att kinesiska chefer utomlands hade mycket begränsad integration med lokala kulturer, vanligtvis arbetar och lever isolerade miljöer på utländska marknader. Dessa kinesiska medborgare sällan kommunicerade med lokalbefolkningen och hade svaga språkkunskaper, tillade han.

“Under hela min intensiva reseupplevelse i Afrika, är min personliga känsla av att den kinesiska kulturen resonans knappast med dessa utvecklingsländer”, banken sade.

Under sitt öppningsanförande onsdag på Summer Davos, Kinas premiärminister Li Keqiang sade att världen var på väg mot den ekonomiska globaliseringen och “en multipolär värld”. IT ansökan också tog fart, sade han och tillade att inget land kan leva isolerat.

Li sade Kina hade gynnats kraftigt från att öppna upp sin ekonomiska politik samt bli en “omfattande motor driver tillväxten i världsekonomin”. Under de kommande fem åren, är den asiatiska nationen förväntas importera varor värda 10 US $ biljoner dollar och investera US $ 500.000.000.000 utomlands, sade den kinesiske premiärministern. Över 400 miljoner kinesiska turister väntas också resa runt i världen, adeded han.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Kinesiska företag oförberedda för globaliseringen