Facebook vs. NSA: vilket är värre?

Låt oss börja med en enkel fråga. Läser du avtalen användnings när du registrerar dig för en ny onlinetjänst? Nej? De flesta människor gör inte.

Om de gjorde det, skulle de vara ganska berörda. I Facebooks dataanvändning policy, till exempel Facebook medger fritt det kataloger information såsom din IP-adress, vilka sidor du besöker, din GPS-position, och – naturligtvis – alla dina vänner och relationer.

Facebook absolut inte stanna där. En webbplats som har en Facebook Like knapp eller har några Facebook widgets kan rapportera din webbhistorik tillbaka till Facebook. Så även om du inte specifikt som en sida, Facebook vet förmodligen du har varit där.

Facebook får också information från annonsörer och annonsörer i sitt nätverk kan hjälpa till att samla information som är rapporteras tillbaka till Facebooks datacenter.

Ännu mer till den punkt, för att citera från företagets dataanvändning Policy

Nu, naturligtvis, är Facebook inte ensam fånga all denna data. Google har en enorm mängd analysdata. Denna information hjälper att informera sökningar, makt Google Nu, bidra till att förbättra översättning, och så vidare. Naturligtvis är all denna information om du fångas och lagras.

Detta leder mig tillbaka till, nyligen brouhaha, om USA: s regering datainsamling och terroristbekämpning operationer. Massor av människor är upprörda om hur mycket information om dig regeringen fångar, och vad de kan göra med den.

Naturligtvis, det finns en skillnad. Jag gjorde en intervju med Bloomberg Radio och som värd Pimm Fox påpekade vi alla klickade “okay” på de olika avtalen användningsonlinetjänster, men inte okej att regeringen gör samma sak.

Säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer, säkerhet, Pentagon kritiseras för cyber -emergency svar av regeringen vakthund

De flesta av oss älskar dessa online-tjänster och är villiga att ge upp lite information om oss själva att driva reklam och marknadsföring av dessa tjänster i utbyte mot det värde de ger oss.

Kanske borde vi tänka på det på samma sätt när det gäller vår regering och NSA. När allt kommer omkring, vi dra nytta av ständig vaksamhet skyddar oss från orubbliga och oändlig angrepp från våra fiender, de ger vägar, broar, polis och brandskydd, en mängd regler som syftar till att hålla oss (måttligt) säker, och år av forskning som ibland leda till teknik som omvälvande som Internet och GPS.

Det är rätt. Om det inte vore för det arbete som den amerikanska regeringen skulle inte världen har haft antingen GPS eller Internet.

Visst, det finns en risk. Det finns en risk för att en övernitisk åklagare eller polis skulle gå djupdykning i all denna information och väljer att åtala någon av oss för något som kan ha antytts via Internet.

Men det finns också en risk med företag som Facebook. Förra veckan, till exempel, fann vi att Facebook, släpptes kontaktinformation, till miljontals “vänner”, utan att ha tillåtelse att göra det.

Låt oss säga att du blir förföljd av denna galna tjej som du just unfriended. Du ändrar sedan ditt nummer och ge den till din bästa kompis, som fortfarande är Facebookvän. Han går in i nya numret i sin Facebook-konto. Facebook beslutade då det var okej att knyta ihop det gamla numret med det nya numret, och gå vidare och ge alla som hade det gamla numret (inklusive unfriended Stalker chick) ditt nya nummer. Så mycket för privatlivet.

Facebook har sedan bett om ursäkt, och de har sagt att de har gått ut och fast det felet. Men under tiden, Facebooks datainsamling och aggregering ansträngningar börjar verka mycket mer skrämmande än vår egen regering försöker hindra sina medborgare från att dödas av terrorister eller fiende aktörer.

I början av den här kolumnen, frågade jag som är värre, NSA eller Facebook. I min bok, är det verkliga svaret att datainsamling – oavsett vem som gör det – är en potentiellt farlig ande när låt ur flaskan. På samma sätt som kärnforskning ledde till både bomben och nuklearmedicin, kan massiv stora datainsamling både skada oss och ger oss enormt värde.

Vi accepterar som en självklarhet att Facebook måste samla alla dessa data för att förse oss med intressant information och iakttagelser om våra vänner. Jag anser att det är mycket viktigare att acceptera att USA: s organ för terrorismbekämpning måste samla alla uppgifter som de gör för mycket allvarligare uppgift att skydda amerikanska liv.

Vem är värre? Varken. Skulle alla dessa data i alla händer oroa dig? Heck, ja.

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund