Kära Windows Phone laget: Två operativsystem är inte bättre än en

Det finns en andra rapport – följer på Bloombergs oktober 2013 en – i dag att Microsoft har övervägt att försöka få Android mobiltelefontillverkare för att möjliggöra Android och / eller Windows Phone OS på samma enhet.

Den nya rapporten, artighet av den information (och sammanfattas av Windows Phone Central för nonsubscribers), hävdar Microsoft har övervägt sätt att få Android beslutsfattare att antingen tillåta slutanvändare att välja mellan de två operativsystem eller två installera båda samtidigt på en enda telefon.

Jag har en hel del frågor efter att ha läst dessa rapporter. Men den största är … VARFÖR?

Ja, jag vet att Windows Phone fortfarande har fastnat under fem procent i den amerikanska marknadsandel, jämfört med Android 50-plus procent här. Och ja, jag vet Windows Phone, även med 200.000 apps är bakom Android, app-vis, av någon galen belopp.

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Men var inte Microsofts ursprungliga planen med Windows Phone ett par år sedan för att tygla det totala antalet mobiltelefontillverkare så att den skulle kunna fungera med ett fåtal utvalda som skulle farkosten telefoner som delade ett gemensamt utseende och känsla? Var det inte Microsoft påpeka inte så länge sedan att Android-telefoner har blivit som Windows Mobile-telefoner gamla, vilket innebär att det var omöjligt för konsumenterna att berätta vad som var en Windows Phone vs vad som inte var? (Och som Windows-telefoner kördes vilken version av operativsystemet?)

När Microsoft tillkännagav planer på att köpa Nokias lur division, massor förändrats, naturligtvis. (Redan innan Microsoft köpte Nokias mobiltelefonverksamhet, Nokia / redan gör uppskattningsvis 90 procent plus Windows-telefoner på marknaden.) Microsoft tjänstemän sade att de hoppades och förväntade handfull Windows Phone OEM som inte var Nokia att fortsätta att producera Windows Phone-telefoner. Vissa kan, vissa kan inte. I åtminstone ett fall, kan åtminstone en av maj-nots vara, hindras av sina egna ekonomiska problem, som mycket, om inte mer än någon form av oro över Nokia blir en del av Microsoft.

En smartphone som erbjuds användarna både Windows Phone och Android i en dual-boot scenariot skulle göra ungefär lika mycket vett som en PC eller, tablett som låter användare byta mellan de två operativsystemen. (Med andra ord, ingen. Varför inte bara använda Bluestacks om du har Android-appar utan som du inte kan leva på din Windows 8.x PC / tablett?)

En smartphone som erbjuds användarna ett val av Windows Phone eller Android också skulle inte göra en hel del känsla – för Microsoft eller för användare, i min bok. Inte Microsoft redan gör nära en miljard dollar per år, baserat på inofficiella rykten beräkningar genom att hota Android och Chrome OS beslutsfattare med patent kostymer? Det verkar vara en mer pålitlig inkomstkälla än att släppa kostnaden för Windows Phone OS licens till noll och hoppas att vanliga konsumenter kommer att veta tillräckligt om Windows Phone att välja det mycket annorlunda ser OS över mer bekant Android.

Finns det någon därute – telefon användare, utvecklare, OEM – som ser något jag saknar? Finns det någon anledning dual-boot Android-Windows Phone OS idé vettigt på någon nivå? Jag lyssnar….

Uppdatering: Utvecklare @JoseFajardo föreslog på Twitter ett par skäl han vill se en dual-boot OS. Han noterade att ett antal av hans släktingar nu spel på Android och vill att han ska spela, men ett antal av spel är inte på Windows Phone. Dessutom, om Google fortsätter att blockera sina tjänster från att fungera, bra och / eller alls), på Windows Phone, kanske erbjuda Android och Windows Phone OS båda skulle tillåta användare ett garanterat sätt att synkronisera med Google Drive, Gmail, YouTube, etc. övertygande argument?

Uppdatering nr 2: En annan kontakt till mig säger att detta är inte och var inte en dual-boot diskussion alls. Det är faktiskt mer om Microsoft försöker hitta sätt att ta bort stötestenar för OEM, så att bygga en mer allmän telefon som kan avsättas för att köra antingen Windows Phone OS eller Android är möjlig. Om så är fallet, låter hela denna plan mycket mindre galen än rapporter har angett.

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick