Kan tecken på förnuft slutligen att återvända till tabletten marknaden?

Innan Apples, onsdag resultat samtal, ett antal analytiker uttryckt oro över mjuka iPad försäljning, ned 37 och 16 procent, sekventiellt och jämfört med samma period år, respektive. Under samtalet Apple befattningshavare erbjuds ett antal ursäkter. Men vad som kan hända – inom branschen och mobila plattformar – är förståelsen av kunder som när en iPad är stor och nödvändig teknik, kan det inte ersätta en riktig dator i en verklig arbetsflöde. I Apple sammanhang innebär att Macintosh.

Enligt Apple chefer, den senaste variationer i försäljningen berodde på bolaget försöker hålla en viss mängd och blandning av enheter i kanalen, och skillnader i efterfrågan på olika tider på året. Luca Maestri, vice VD för ekonomi och företags controller, sa att det handlade om kanal varulager.

Men försäljningen av Macintosh verkar hävda sig. På kontakta CEO säger Tim Cook

Vi såg 4,1 miljoner Macs jämfört med knappt 4 miljoner år sedan kvartal. Tack vare en stark utveckling från MacBook Pro och MacBook Air, Mac har nu vunnit global marknadsandel för 31 av de senaste 32 kvartalen. Svar på Mavericks har varit stort, och vi är mycket stolta över det faktum att så många av våra Mac-kunder utnyttjar den mest avancerade och säkrade upplevelse som möjligt. Vi avslutade kvartalet med Mac kanal inventering något under våra 4-5 veckor målintervallet.

Kostnadsjämförelse toolkit: Google Apps vs. Office 365, Wearable Device Policy, Google Glass policy

Ibland är det mest genomgripande lösning är att ändra hela problemet.

Kom ihåg att vintern kvartalet, Apples finans Q2, är traditionellt en långsam för företaget. Kvartalets Mac sålda enheter minskade med 14 procent sekventiellt, men upp fem procent från föregående år kvartalet. Företaget bryter inte ut modeller eller mobil / stationära statistik. Apple sålt fyra gånger mer iPads än Mac, men gjorde bara 27 procent mer intäkter.

Kolla in, vad ont är iPad försäljning sätta på Mac?

Till mina ögon, är detta inte solid, bevis på “post-PC-eran”, där de flesta datorer skulle göras av en tablett och inte en dator. Även om det fanns fyra gånger mer iPads sålts än Mac, är försäljningen av Mac-datorer som inte faller som väntat.

I ett inlägg till måndag Obs bloggen innan Apples samtal tog Jean-Louis Gassée en kritisk titt på ökningen av iPad och dess problem i en verklig arbetsflöde. Jag har sagt liknande saker genom åren.

IPad steg och steg. Den vann legioner av beundrare på grund av sin enkelhet: Inga fönster (no pun), ingen filsystemet, inga piltangenterna (minnen av den första Mac). Befriad från dessa gammaldags persondator sätt, iPad cannibalized PC-försäljningen och kom att uppfattas som förebild Post-PC-enhet.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7 ? Det kommer att kosta dig

Men som verkligen lycksalig enkelhet avkräver ett högt pris. Jag minns min första dag besvikelse när jag gick hem och försökte att skriva en måndag Anmärkning om min nya iPad. Det är svårt – omöjligt, verkligen – att skapa en verklig sammansatt dokument, ett som kombinerar grafik, data kalkylblad, RTF från flera källor och hyperlänkar. För sådana uppgifter, resten av oss måste gå tillbaka till våra PC och Mac.

Gassée noteras att det finns människor som “glatt” göra produktivitetsarbete på sina iPads. Han sade att de flesta använder en av iPad tangentbord på marknaden. Han sade folk finner att de vill använda både en iPad och en klassisk dator i Mac sammanhang en Mac.

IPAD begränsningar sträcker sig bortom klassiska kontorsproduktivitetsuppgifter. Jag försökte bara att bygga en färdväg för en lång skjutas väg resa, kör hela vägen från Key West Florida till Palo Alto. På en Mac kan du enkelt “skriva ut till PDF” för att producera en karta för varje del av resan. Då du använder den underbara Förhands app (jag hyllar dess författare och engagerad ansvarige) att Emend onödiga sidor, dra och släpp, kombinera och arrangera om PDF-filer i ett enda dokument. Försök inte detta på en iPad: Hur skulle du “print-to-PDF” en karta sida, än mindre kombinera sådana sidor?

Trots inspirerande annonser Apples hopp för iPad skjutit vad produkten faktiskt kan leverera. Även om det finns ett stort antal iPad endast för användare, det finns också en betydande population av produkter med dubbla användningsområden kunder för vilka både tabletter och konventionella datorer är nu en del av vardagen.

Det verkar finnas en galenskap bland datoranvändare om rörlighet. Kanske är det någon accupressure punkt i axeln som utlöses genom att en 15-tums bärbar dator i en axelväska för en hel dag eller två eller flera. De kan inte ta det längre. Jag minns höra folk säga att de kunde nu ge upp sin bärbara eller stationära dator och ersätta den med en iPhone och en bärbar tangentbord. Verkligen? Så mycket mer så med ankomsten av iPad.

Jag minns höra samma tropes redan på 1990-talet efter lanseringen av Apples Newton MessagePad och Palm III. Och jag försökte använda dem på resor för att ersätta min laptop. Misslyckas.

Här finns ett par tankar som kommer att tänka på

• iOS hårdvara och programvara ger en kapabel plattform för alla typer av intressanta, användbara och produktiva uppgifter i en mobil miljö. Men gör de inte (kan ej) erbjuder samma användning eller arbetsflöde modell, som finns med en bärbar eller stationär. Liksom Gassée kan jag använda ett antal program och filer för en enda uppgift på min MacBook Pro, flytta data snabbt här och där. Jag har automatiserat en del av dessa uppgifter med skript. Denna integration är omöjligt på en iPad.

På grund av begränsningarna i iOS, med sin sandlådor och svår filhantering, iPad (och iPhone) är för sina användare, ungefär som de slutna system för de första dagarna av datorhårdvara och mjukvara nyckelfärdiga. De mer framgångsrika program är packade med funktioner – de försöker göra allt för att de måste, och det fungerar bäst för sina kunder. Vissa utvecklare förstår detta och andra inte.

• Den nya realismen om tablett användbarhet kan signalera en möjlighet för Macintosh. Kunderna uppskattar sin integrationsnivå, som Wintel plattformen inte har kunnat närma sig. Och sedan finns det fortfarande problematiskt rykte PC-plattformen, som fortsätter att vara i ledsen form.

Kanske jag borde ha sagt att detta kommer att vara ett gyllene tillfälle för Cupertino att pitch, Apples ekosystem; det vill säga den djupa integrationen av Apple-maskinvara (både mobila enheter och Mac), operativsystem, Apple programvara (från Apple och dess tredjepartsutvecklare), Apples icloud tjänster och dess olika online och tegel och murbruk butiker. En fräsch gloria.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig