Fem sätt återförsäljare kan börja använda sakernas idag

Sakernas Internet (IoT) ses som en viktig faktor för den tredje industriella revolutionen. Det finns inget tvivel om att anslutning av “saker” bara kommer att fortsätta att påverka hur företag som drivs i framtiden.

Anslut butikshyllan och det bakre rummet

Dock bör detaljhandel och CPG företag att undvika jagande efter “killer sakernas tillämpning” som lovar att lösa alla sina problem. I stället bör de fokusera på kort sikt sakernas användningsfall som kommer att visa en positiv avkastning på investeringar i sakernas fastställa grunden, och förbereda organisationen för det ännu-till-vara utvecklade “killer sakernas ansökan”.

Om du är intresserad av att lära om framtida fall av sakernas Internet använder för detaljhandeln, kan du ladda ner en ögonblicksbild av mitt betänkande, Retail: Förbered för IoT revolutionen.

konstellation Research

En fråga som hemsöker detaljhandeln är hur man extraherar större effektivitet och vinster från sina fysiska butiker. Vid den springande punkten i denna utmaning: Där är inventeringen? Med den massiva antalet och variationen av SKU i detaljhandeln leveranskedjan, återförsäljare inför en ständigt växande utmaning att kunna förvalta och förstå där lagren är. På kort sikt bör återförsäljare använder sakernas att fokusera på lager. Här är områden där sakernas kan användas för att förbättra detaljhandelns verksamhet

En av de urgamla problem inom detaljhandeln är att ha en sann bild av lager på butikshyllan. Det är inte bara den inventering som systemen visar finns i butiken. Alltför ofta finns det en klyfta mellan vad som finns på butikshyllorna jämfört med inventeringen sitter på baksidan rummet. Inventering ledningssystem kan visa att det finns 50 lådor med Pampers blöjor i butiken, men det är inte exakt hur många är på butikshyllan kontra hur många är fortfarande i lager.

Denna brist på synlighet skapar en mängd frågor och tillhörande kostnader för detaljhandeln. Bland de negativa resultaten är förlorad produktivitet, misshandlade strumpa, potentiellt tomma hyllor (när det finns en faktisk annonsutrymme i butiken) och suboptimal lager orderhantering.

Återförsäljare kan ta itu med dessa problem med större användning av teknik för att få mer insyn i den faktiska platsen för inventering. De kan använda lösningar som utnyttjar befintlig infrastruktur – såsom kameror i butiken – liksom ny teknik såsom sensorer, fyrar, och RFID-chips.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Leverantörer som Panasonic erbjuder både hårdvara och mjukvara som kan göra butikshyllan “smartare” och knyta den till baksidan förråd. Kombinationen av butikshyllan sensorer, smarta displayer, digitala prislappar och högupplösta kameror gör det möjligt för återförsäljare att se vad som finns på butikshyllan och på baksidan förrådet och länka dessa två uppsättningar av data.

Praktiskt taget alla shopping kommer att äga rum hemma.

Återförsäljare som har problem med att vara slut, snabbt flytta inventering och stora svängningar på grund av säsongsvariationer behöver titta på sakernas Internet för att hantera inventeringsprocessen. Med större synlighet inom de fyra väggarna i butiken, kan återförsäljare börja se förbättrade resultat inom sina butiker.

Återförsäljare leveranskedjor, liksom de flesta försörjningskedjorna har blivit längre, mer komplexa och kräver större kontroll än tidigare. Med insyn i lagret startar inte vid mottagande docka i butiken. Tvärtom, förmågan att spåra förflyttningar av produkter startar från den punkt av tillverkningen. Det är helt enkelt inte om att spåra där inventeringen är antingen – vissa återförsäljare måste kunna spåra inventering och dess behandling och tillstånd hela leveranskedjan.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Detta är inte mer uppenbar än med ömtåliga och temperaturkänsligt lager. Konditorer som Cadbury och Hersheys måste se till att deras produkter transporteras vid rätt temperatur under sina resor till detaljhandeln. Dessa företag använder ett större antal sensorer för att säkerställa att deras produkter hanteras korrekt, att mäta en mängd variabler från temperatur och fuktighet för vibrationer och höjd.

Det är inte bara om att föra produkt på marknaden, men vad händer när produkten har sålts. Större störande till kedjor i detaljistledet är produktåterkallelser som har drabbat allt från grönsaker och hundmat till babyprodukter och apparater.

För några år sedan, livsmedelsoperatören Tescos återkallande av konsument kött som innehöll hästkött inte bara orsakat ett bötesstraff – med att dra bort 10 miljoner produkter från butikshyllorna – men det skapade också en katastrof PR. Kunde IoT har avvärjt en sådan skandal? Förmodligen inte, men det kunde ha gjort återkallelsen snabbare och mer effektivt. Med data och förbättrad synlighet från sakernas skulle ha gjort det lättare att snabbt spåra produktens ursprung, där den distribuerade, och vilka butiker detaljhandeln det passerade.

Industriella tillverkare redan drar nytta av sakernas internet för spårning deras färdiga varor. Att kunna förstå exakt hur produkter gick igenom tillverkningskedjan gör genomförandet av återkallelser mycket smidigare.

Återförsäljare måste undersöka hur man utnyttja sakernas teknik som RFID till bättre spår och spår produkter i hela den utökade leveranskedjan. Denna nivå av sakernas investeringar är mer inriktad på transport och lagring tillgångar för att ge en mer fullständig bild av detaljhandeln leveranskedjan.

Vi gräva i där sakernas kommer att ha störst inverkan och vad det betyder för framtiden för stora datamängder.

Återförsäljare behöver vara medveten om att dessa investeringar kommer att kräva mer känslighet för att arbeta med partners och ett utökat ekosystem. Det handlar inte bara om kitting ut dina butiker men arbetar med transport och magasinering leverantörer att göra de investeringar.

En utmaning alla återförsäljare står inför är krympning och bedrägeri. Huruvida detta är från butiksanställda stjäla, snattare eller ens den organiserade brottsligheten, det finns ett ständigt behov av att försöka stävja poster tas ur cirkulation nefariously.

Nordamerikanska återförsäljare förlorat uppskattningsvis $ 42 miljarder på grund av krympning 2014. [1] Hur kan sakernas Internet bidra till att minska detta? Genom att lägga till ett extra lager av synlighet till processen. I stället för att enbart förlita sig på point-of-sale system för att indikera när en bit av varor har sålts, kan återförsäljare se till smarta hyllor, källa-märkta SKU och mer sofistikerade kamerateknik spåra flödet av inventeringen i och ut ur den främre dörren till butiken.

Företag som Panasonic tar med på mer sofistikerade smarta hylla teknik samt mer kraftfulla kameror som kan förbättra möjligheten för butikerna att spåra och hantera sina register.

Snarare än att förlita sig på kvitton eller brist på sådan, kan detaljister luta sig mot dessa smartare butiks teknik för att måla en mycket klarare bild av vad som framkommer. Om en kund påstår sig ha köpt saker men felplacerad mottagandet, med snabb och detaljerad tillgång till vad som hände i butiken kan dämpa en del av bedrägerier som sker. Naturligtvis kommer det inte utrota bedrägeri, men ger alltid ett extra lager av skydd det för närvarande inte åtnjuter.

Traditionella tegel och murbruk återförsäljare är i underläge mot online-kanaler. Ett område där tegel och murbruk har kämpat för att hålla jämna steg med online spelare är i förmågan att slipa på efterfrågan, snabbt identifiera kundens önskan, och sömlöst korsförsäljning och merförsäljning produkter. Alla är bekanta med bannerannonser som är baserade på online-sökning historia och med att ta emot förslag på andra saker att köpa baserat på vad som finns i webbutik.

Tegel och murbruk återförsäljare inte har digital intelligens deras online konkurrenter har. Bättre sensorer och sjömärken börjar ge tegel och murbruk spelare en inblick i vad som är möjligt.

Turkcell i Turkiet arbetar med sina partners för att ge våra kunder som har valt i sitt lojalitetsprogram med tillgång till butiks kampanjer när de är i närheten av vissa tegel och murbruk återförsäljare. Utnyttja mobilnätet liksom fyrar i särskilda butiker, Turkcell ger detaljhandeln online flexibilitet.

Företag som Zebra Technologies tillåter tegel och murbruk butiker att knyta kundupplevelse data via fyrar att driva mer skräddarsytt innehåll på smarta displayer inom butikerna eller ens på kundernas mobila enheter. Via mer målinriktat innehåll, användare av tekniken hoppas att driva större detaljhandelsförsäljning.

IoT kommer att erbjuda tegel och murbruk återförsäljare möjlighet att ge sina kunder efterfråge formning resultat – reklammaterial. Men detta är bara det första steget. Återförsäljare måste inse att kunderna förväntar sig, om inte kräva, mer sofistikerade interaktioner om de verkligen utveckla en djupare relation mobil enhet och IoT.

Fokusera på och försöker maximera hur konsumenter navigerar butiks gångarna är inte ett nytt koncept. Återförsäljare från livsmedelsaffär som Shaws och Whole Foods möbeljättar som IKEA har tillbringat tid att finslipa hur de lägger ut sina butiker för att maximera lämplig kundexponering. Mycket har gjorts för att analysera trafik och flödesmönster. Men mycket av detta arbete har skett genom experiment och mänsklig observation.

Med IoT, finns det en möjlighet att lägga till mer sofistikerade digitala verktyg för att processen. Snarare än att förlita sig på någon med en Urklipp mäta trafikmönster eller omorganisera displayer och sedan försöka att korrelera med försäljning, utnyttja smarta kameror, fyrar och även mikrofoner kan ge tegel och murbruk detaljister mer detaljerade och korrekta uppgifter.

Förbättra spårbarheten av lager före och efter försäljnings

Minska bedrägerier och krympning

Företag som Extreme Networks arbetar med nöjesställen för att visa vad som är möjligt med en mer utbredd IoT.

Till exempel, Extreme Networks, samarbetar med NFL: s New England Patriots och Gillette Stadium för att övervaka fans trafikmönster. Från ledningarna på toaletter till trafikmönster vid koncession står, har Extreme Networks teknik förbättrat förmågan hos Patriots och Gillette Stadium att förstå där kunderna samlas, där de tillbringar mest tid och där trafiken är den tyngsta. Data utnyttjas idag för att arbeta med annonsörer, till exempel, kan Gillette Stadium prissätta sina annonser och produktplaceringar mer exakt med hjälp av värmekartinformation på trafiken.

Framåt, kan denna information användas för att driva data och meddelanden till kunder för att bättre hantera trafikmönster samt. Om linjen är för lång vid en viss toalett, driva ett meddelande till kunder i ett avsnitt som de skulle gå till en toalett några sektioner bort med en mycket kortare linje. Eller erbjuda mervärdestjänster som när linjen vid koncession monter är för lång, skicka ett meddelande som du kan få dina korv och öl som levereras till era platser för en extra kostnad.

Underhållning och sport arenor kan utnyttja sakernas att agera mer som återförsäljare. Under tiden kan återförsäljare ta denna taktik och skapa digitala, anslutna och skräddarsydda upplevelser i deras tegel och murbruk butiker.

Dessa användningsfall adress affärsbehov vars resultat är synliga på kort sikt. IoT är inte ett universalmedel, men ett verktyg som kan kopplas med traditionella metoder för att ge återförsäljare med ytterligare ett steg framåt. Dessa användningsfall kan också ge omedelbara resultat för detaljhandeln, vilket gör investeringen mer tilltalande för ledningsgrupper. Som återförsäljare arbetar genom tidiga implementeringar av sakernas Internet, kommer de också att lägga grunden för mer långtgående användningsfall.

Om du är intresserad av att veta mer, kontakta Constellation laget eller ladda ner en ögonblicksbild av mitt betänkande, Retail: Förbered för IoT revolutionen.

[1] 2014 Global Retail Theft Barometer – $ 128.000.000.000 i detaljhandeln krympning globalt. “The New Barometer: En studie av kostnaden för Merchandise stöld och Merchandise tillgänglighet för Global Retail Industry 2013-2014”, www.globalretailtheftbarometer.com, Smart Cube och Checkpoint Systems, oktober 2014 http://netmap.com. au / filer / Global Retail Theft Barometer 2014.pdf.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Leverera just-in-time kampanjer och kuponger

Maximera i butik flödesplanering