David Foster utopi speglar digital musik dikotomi

Ges en chans att gå tillbaka i tiden, skulle David Foster eftertryck säga nej till Internet.

Multi Grammy Award-vinnande låtskrivare och musikproducent lätt medger den digitala eran har påverkat världen avsevärt, men konstaterar att det också i hög grad har skadat musikindustrin.

Jag har nyligen satt för en chatt med översvallande charmiga 65-åring som var i Singapore för talangjakt Asiens Got Talent, som han var en domare. Den första frågan jag avfyrade var hur han trodde att musikindustrin hade fått från Internet evolutionen och hade för avsikt att följa det med vad han trodde branschen hade förlorat till följd av Internet.

David Foster, (Credit: AXN / FremantleMedia)

Kommer det att krävas att alla fungerar som en?

Stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar, Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT-avbrott, Banking, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Jag väntade honom att förebåda den digitala tidsåldern som en som hade gjort musik mer tillgänglig, vilket gör att fler människor runt om i världen för att höra den musik han skapade. Jag förväntade även maestro att kämpa teknik för att möjliggöra honom för att skapa låtar mer effektivt.

Istället relaterade Foster hur någon gång hade frågat om han hade en chans att gå tillbaka i tiden, skulle han säga nej eller ja till Internet. “Jag skulle säga nej”, fortsatte han. “Det är den största förändringen att vi har sett självklart. Det är exponentiell och inflytelserik … men internet har verkligen skada vår verksamhet.

Medan musikbranschen i sig var fortfarande gör bra, är rekord verksamheten inte klarar också, sade han. Vid sin höjd, industrin var en US $ 40 miljarder företag men intäkterna hade varit på en brant nedgång under de senaste 15 åren, konstaterade han.

Siffror från International Federation of Phonographic Industry (IFPI) sätta inspelad musik försäljning på 40 miljarder US $ 1999, doppa till 15 US $ miljarder 2014.

Trots de dystra siffrorna är Foster optimistisk att intressenter inom industrin kommer att räkna ut ett sätt att vitalisera marknaden. “Streaming är självklart hur det kommer att gå, men om alla spelar efter reglerna, kan vi bli en ännu större affär än tidigare”, sade han. Han tillade att de flesta musikälskare skulle ha lite qualm betala $ 10 per månad för att få tillgång till vilken låt de vill, och när som helst.

“Och det är lätt tillgång”, sade han och pekade på de dagar då även programvara pirater måste siktas genom en våg av dummy eller skadade filer att ladda ner en användbar, men olaglig, kopia av låten de letade efter.

Med enkel och prisvärd tillgång till musikstreamingtjänster som Spotify, färre människor väljer nu att ladda ner piratkopior. Musikindustrin behöver dock fortfarande att ansluta några ganska stora hål.

Foster pekade på lik av YouTube som “största kross” av musikindustrin. “Företaget som verkligen behöver för att få sina s *** tillsammans är YouTube”, sade han, att notera hur lätt det var att fritt få tillgång till musik på videodelning webbplats. “Det är inte rätt att din låt kan höras hundra miljoner gånger på YouTube och du inte få betalt för det.

Han medger dock att han själv är skyldig till att knacka på YouTube när han behöver referera till exempel en särskild trumvirvel han hade hört i en sång. Han betonar dock att han är villig att punga ut $ 100 per månad om videowebbplatsen började ta ut en avgift för att säkerställa grund intäkter gör sin väg tillbaka till de rättmätiga intressenter.

“Jag gärna betala Spotify pengar och betala mycket mer för att inte se annonser på YouTube, men jag inser att jag är i en övre inkomstklass”, sade han och tillade att han slutat köpa skivor år sedan, och för närvarande kommer åt musik via Spotify och andra lagliga nedladdningar.

Det är klart Foster största nötkött är att artister inte får tillbaka lämplig mängd intäkter deras musik skapar på tredje partiprogram, som verkligen inte avviker från andra i branschen – särskilt, Taylor Swift. Sångaren drog hennes album från Spotify och föreslagna artister inte betalat sin grund värd via streaming webbplats.

Swift sa: “Alla klaga om hur musikförsäljningen krymper, men ingen är att förändra sättet de gör saker De fortsätter att köra mot streaming, som är, för det mesta, vad har krympt antalet betalda sålda album..”

Enligt IFPI, växte digitala intäkter musik över hela världen med 6,9 procent till US $ 6,9 miljarder förra året sätta den i nivå med fysiska musikförsäljningen för första gången, med varje redovisnings 46 procent av de totala intäkterna.

Spotify säger att det betalar 70 procent av sina intäkter till skivbolag, lämna över miljarden US $ 1 ensam förra året. Mellan sin debut i 2008 och 2013, hostade ut en annan US $ 1 miljard dollar i royalties. VD Daniel Ek skrev i en inlägg efter Swift avgång: “Vi har redan betalat mer än US $ 2 miljard i royalties till musikindustrin och om att pengarna inte flyter till den kreativa i tid och öppet sätt, det är ett stort problem . ”

Så kanske det verkliga problemet är att pengarna inte sipprar ner till artister och flaskhalsen ligger med etiketterna.

Och inte varje artist har ett ben att plocka med Spotify. Smak av månaden singer-songwritern Ed Sheeran är en högljudd förespråkare för streaming webbplats. På BBC Music Awards förra året, 24-åriga Sheeran sade:. “Jag spelar utsålda spelningar i Sydamerika, har jag utsålda arenor i Korea och Sydostasien tror jag inte jag skulle vara kunna göra det utan Spotify.

“För mig är Spotify inte ens ett nödvändigt ont. Det hjälper mig att göra vad jag vill göra”, sade han och tillade att han kände royalties som betalas ut till artisten samhället var rättvis. Också han föreslog att de medel var utelåst av skivbolag.

Tillgänglighet till digital musik spelar central roll i att stävja piratkopiering, medan molntjänster måste säkerställa en optimal användarupplevelse.

Jag tror att Spotify betalar rätt belopp … Vi bara inte se det eftersom etiketterna inte gör så mycket som de brukade, så att de vill hålla en hel del av de pengar som Spotify ger dem, “Sheeran noterade . “jag får en procentandel av mina skivförsäljningen, men det är inte en stor andel. Jag får [vinsten från] alla mina biljettförsäljning, så jag hellre turnera.

Foster kunde inte förklara de motsatta åsikter Sheeran och Swift, som båda hör till samma generation av musiker. Han avslöjade att han betalat för nedladdning av Swift 1989 album när han inte kunde hitta det på Spotify. “Så, det fungerade för henne, eller hur? Eftersom jag gick ut och köpte hennes album,” han quipped.

Så vad tar det, frågade jag Foster, sondering honom för vad han trodde var en idealisk modell för digital musikkonsumtion som skulle fungera för alla berörda parter.

Han kastade tanken på skivbolag och artister som jämbördiga partner i hela musikfattandet, så “vi är alla i det tillsammans” med etiketten göra hälften av varje dollar artisten gör, medan den andra hälften går till artisten . “Det är ett där alla arbetar tillsammans för samma sak. Skivbolaget måste förtjäna att hälften”, sade han. “Begreppet skivbolag sätta i alla pengar, alla risker och miljontals dollar [för att stödja artister], och har bara en liten andel av de sålda album är en dinosaurie modell.

Jag antar denna modell inkluderar en gemensam kostnadsstrukturen där skivbolag också betala för kostnaden för att anställa band, chefer, advokater, producenter, och så vidare.

Enligt en BBC-rapport, är en del oberoende etiketter redan stöder 50-50 intäktsmodell, särskilt i digitala musikförsäljningen.

Och till skillnad från Swift, Foster stöder idén om streaming och anser att modellen kan fastställas, till exempel genom ökad medvetenhet och utbilda människor om värdet av att betala för sin musik.

De flesta barn skulle genomlida en annons för att komma till musik i stället för att betala ett högre pris för det. Vi måste utbilda nästa generation av musiklyssnare “, sade han, samtidigt som man erkänner att” folk älskar gratis s *** “.” Vi är alla beroende av att befria [men] det inte kan fortsätta så här.

Det är intressant att notera att, trots sin skenbara framgång, är ännu Spotify att vara lönsamma. Det sägs att den har mer än 15 miljoner abonnenter i sitt betald Premium service, som svarar för 20 procent av sin totala aktiva abonnenter som uppgår till mer än 60 miljoner aktiva användare. Streamingtjänsten erbjuder mer än 30 miljoner låtar, lägga till 20.000 mer för varje dag, och finns i 58 marknader, inklusive Singapore, Australien, Hong Kong, och Filippinerna.

Branschanalytiker tror att streaming webbplats måste begränsa sin gratistjänst grupp, men Spotify har insisterat denna modell är avgörande för att konvertera användare till sin betaltjänst.

Jonathan Foster, chef för Spotifys Norden regionen, sade i en FT rapport: “Utan fri, lön har aldrig lyckats Vi är en av de grönaste skott av tillväxten i branschen Vi vill inte destabilisera att vi tror att… denna modell fungerar. ”

Ek förklarade vidare i sin tjänst som Spotify hjälpte utrota piratkopiering av musik, som erbjuder en “freemium” modell som balanserade behoven hos både fri och betalas världar

Det inbetalda endast tjänster tog aldrig bort, trots att spendera hundratals miljoner dollar på marknadsföring, eftersom användarna ombads att betala för något som de redan fick gratis på piratkopiering webbplatser.

Den fria tjänster, som skalas massivt betalade nästan ingenting tillbaka till konstnärer och etiketter, och var ofta bara ett steg bort från piratkopiering, genomförda utan hänsyn till licensiering, och de erbjuds ingen väg att konvertera alla sina fria användare till betalande kunder.

Idag, folk lyssna på musik i en mängd olika sätt, men överlägset de tre mest populära sätten är radio, YouTube, och piratkopiering – allt gratis. Här är den överväldigande, obestridlig, ofrånkomliga nedersta raden: den stora majoriteten av musiklyssning är obetald. Om vi ​​vill få människor att betala för musik, vi måste konkurrera med gratis att få deras uppmärksamhet i första hand.

Däri ligger vad jag tror är den största utmaningen för branschen: det kommer alltid att finnas fickor av konsumenter som gillar att få tillgång till deras musik på olika sätt – antingen via gratis streaming-tjänst eller betalda nedladdningar, eller till och med CD-skivor.

Jag tillhör den gamla skolan musikälskare som vill äga sin musik, snarare än åt den bara som en streaming-tjänst. I själva verket, jag har precis köpt Sheeran: s X album på cd ett par veckor tillbaka och regelbundet köpa iTunes nedladdningar när jag föredrar att köpa enstaka låtar från ett album. Det är den främsta anledningen till att jag är inte en användare av Spotify.

Men det är bara för att vi är old school, vi vilja äga [vår musik] “Foster sagt, när jag berättade för honom om min inställning.” Barn idag inte vill äga, kunde de inte bryr sig mindre. De vill bara höra det.

Han har rätt, naturligtvis, och det finns också folk ute inklusive Foster som fortfarande vända sig till “gratis” tjänster som YouTube eftersom det inte finns en bättre betald alternativ.

Uppenbarligen finns det ingen enkel lösning.

Foster utopi kräver skivbolag och artister att arbeta tillsammans mot en liknande orsak, men det fungerar inte heller om konsumenterna inte är med på samma gång. Och de kommer att känna lite behov av att göra så när de ser artister dränkta i dyra klänningar och läppning upp det goda livet på en ö i Hawaii – medan under samma andetag, beklaga hur de inte får sin grund intäkter.

Kanske Spotify behöver justera sin freemium modell, till exempel genom att begränsa antalet gånger användare kan lyssna på en låt gratis, så de kommer att behöva uppgradera till Premium grupp om de vill spela sin favoritlåt på en slinga. Det kan också begränsa de låtar som finns på den kostnadsfria tjänsten, till exempel, där endast Topp 40 låtar för veckan finns, och göra något album eller låtar släppt mer än sex månader sedan tillgängliga endast på sin Premium tjänst.

Jag tror också artister och musiker ska tjäna sitt hålla vägen tidigare generationer gjorde, genom att slå vägen med konsertdatum och touring. Efter allt måste sådana som Madonna och Swift tjänar huvuddelen av sina inkomster från sina höga biljettpriser.

Oavsett svaret kan vara, i slutändan kommer branschens aktörer måste ta hänsyn till olika konsumenternas behov och göra så många tillgängliga för dem som möjligt. Framför allt ger konsumenterna – oavsett åldersgrupp – en anledning tillräckligt stor för dem att vilja betala för sin musik.

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Dikotomin digitala musikindustrin, konsumenter