Cloud dans: CIO perspektiv på SAP: s molnstrategi

Foto: Moln Dans av Michael Krigsman

Förra veckan tillbringade jag flera dagar i Orlando, på SAP: s enorma Sapphire nu konferens, tala med företagsledare, partners och kunder.

Jag var särskilt intresserad av SAP: s planer runt molnet, som innebär att konsolidera on-demand och molnprodukter under Lars Dalgaard, som anslöt sig till SAP: s direktion efter bolagets $ 3,4 miljarder förvärv av Successfactors, där han var VD. Förvärvet möjlig SAP att ta in en extern moln verkställande vill och kan störa status quo, ett viktigt steg i företagets långa evolution att omfamna cloud computing.

Ett historiskt perspektiv. I åratal har SAP hade en identitetskris över dess förhållande till cloud computing, vilket är vettigt med tanke på skillnaderna mellan affärsmodeller och företagskultur i samband med molnet och på plats programvara. Till fullo inse betydelsen av denna interna störningar, är det nödvändigt att se en bit av SAP: s historia med molnet.

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

På sätt och vis, rötter SAP: s moln ansträngningar började före 2004, med Project Wien, en tjänsteorienterad arkitektur åter plattformsspel initiativ som syftar till förena SAPs underliggande datamodell. Projekt Wien bestod av cirka 700 mjukvaruingenjörer. År 2006, SAP presenterade SOA by Design, vilket analytiker Josh Greenbaum spekulerade skulle vara “potentiellt tillgängliga i SaaS-läge.”

År 2006, när SAP formellt släpps Business ByDesign hade bolaget tillbringat stora summor men ändå kunde inte leverera mjukvara som en tjänst ekonomiskt. Vid ett möte runt den tiden med flera medlemmar av Enterprise Irregulars, inklusive mig, sade dåvarande vd Henning Kagermann företaget hade övervägt en avknoppning av den ByDesign gruppen i ett separat bolag, men den idén så småningom avvisas. År 2010, SAP hade äntligen vänt ByDesign till en helt flera hyresgäster produkt kan stödja ekonomi Software as a Service.

Sammanfattningsvis, tog SAP nästan tio år och mycket betydande investeringar för att göra ett oåterkalleligt åtagande att molnet. Genom att förvärva SucessFactors och installera Dalgaard som moln chef, har SAP gjort ett oåterkalleligt åtagande till molnet som en kärnkompetens framöver. Trots detta åtagande, måste vi komma ihåg att molnet idag står för mindre än tio procent av SAP: s totala intäkter. Därför är dagens molnstrategi en grund som endast kommer att uppnå förverkligas i många år framöver.

För ett företag med starkt etablerade på premissen intäktsströmmar och en motsvarande stark på plats säljkultur, har övergången till SaaS och moln varit långsam och smärtsam. Av denna anledning bör en gratulera Co-VD: ar Bill McDermott och Jim Snabe för att trycka molnet djupt in SAP. Under de senaste åren har de haft ett nära samarbete med CTO och direktionsledamot, Vishal Sikka, att åter bygga SAP: s innovationskultur. De nya moln initiativ är en fortsättning på de insatser för att stärka SAP kultur.

SAP: s moln övergång. Grattis åt sidan, är SAPs moln framgång långt ifrån säker. SAP är en massiv företag med försäljning och konsultorganisationer som förväntar de stora hit ekonomiska fördelar som är förknippade med att sälja på plats programvara. Väsentligen slutföra denna kulturella övergång kommer att ta år, särskilt eftersom de flesta av SAP: s nuvarande intäkter kommer från på premissen produkter och tjänster.

Lars själv kommer att möta hinder när han försöker att utmana och störa SAPs konsensusinriktad kultur. Men som jag sa på Twitter

Lars är prålig, folk kommer att kämpa honom. Men, ger rätt sorts aggressivitet att driva SAP hårt. Det är bra.

Viss förvirring är också oundvikligt under den tidiga övergångsperioden. Till exempel SAP projicerade blandade budskap (och här och här och här och här och här) på roll och betydelse Business ByDesign i SAP: s molnstrategi. Allt detta föranledde Dalgaard själv att svara på Twitter

BYD är viktig för oss och jag sade att vi gör betydande investeringar i BYD inriktade på mindre företag

Som svar på förvirringen kring Business ByDesign skrev Lars ett blogginlägg på just detta ämne, säger

SAP Business ByDesign är en integrerad del av SAP: s Cloud portfölj.

Även SAP kommer att rensa upp kortsiktiga övergångs förvirring snabbt, kommer djupare spänningar mellan de på plats och moln delar av SAP: s verksamhet förbli under de kommande 3-4 åren.

CIO rekommendationer. SAP-kunder bör överväga sina egna molnstrategier oberoende av SAP: s nuvarande beredskap, med tanke på att SAP: s molnportfölj kommer att expandera med tiden till att omfatta fler erbjudanden till företag av alla storlekar.

Även om du är ett hängivet SAP butik, är det ändå värt att vara medveten om att köpa alternativ såsom Arbetsdag, NetSuite, eller salesforce.com. Dessa företag hjälpte till att etablera konkurrenssituationen som drev SAP för att göra dramatiska moln flyttar vi nu ser.

När man beslutar vilka befintliga system för att flytta in i molnet, skilja mellan kärnapplikationer (såsom ekonomi) och de i periferin (t.ex. CRM). Bygg din molnförändringsstrategi genom att analysera vilka program kan flytta till molnet med minst störningar och störst nytta.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget