Android invaderar vardagsrum med Google TV

Google har infört Google TV, den första icke-mobil applikation av sin Android operativsystem.

Plattformen kan folk titta på tv-program tillsammans med internet video, överliggande live-video med användargränssnittet på en vanlig inhemska tv-skärmen. Det ger också ett sätt att köra program och interagera med Internet med hjälp av en vanlig webbläsare, genom att använda trådlösa tangentbord och möss som inmatningsenheter

Google TV avtäcktes på Google I / O Developer Conference i San Francisco på torsdag, med partner Intel, Adobe, Sony och Logitech alla deltar i tillkännagivandet.

Tv, Blu-ray-spelare och set-top-boxar med Google TV-teknik inbyggd kommer att börja säljas i USA i höst, Google sade i ett blogginlägg.

På frågan om tillgänglighet i Storbritannien, en talesman för företaget var mer försiktig. “Som vanligt, förväntar vi oss att göra Google TV finns i sinom tid i andra länder, men våra planer för närvarande endast sträcker sig till USA”, talesman berättade webbplatsen Storbritannien.

Kör Android 2.1 och Chrome, Google TV inkluderar sökning över TV-scheman och webben, programplanering och möjligheten att ladda ner appar från Android Market butiken.

Google säger att Google utveckling TV Software Development Kit (SDK) och webbgränssnitt för TV kommer att släppas “snart efter lanseringen”, så att utvecklare kan skapa och distribuera applikationer via Android skyltfönster. Källkoden för plattformen kommer att göras tillgängliga för alla under sommaren 2011, berättade företaget webbplatsen Storbritannien.

Google, Sony och Intel har tidigare kopplats till en potentiell TV-projektet. Samsung har också sagt att det är att titta på “Google TV”, men hårdvaran maker inte representerade på I / O-konferensen.

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

Sony kommer att producera den första kompletta Google TV, medan Logitech är inställd på att bygga en set-top-box för att ansluta till befintliga apparater. Logitech planerar också att skapa en HDTV-kamera för videochatt på Google TV, samt fjärrkontroll programvara för smartphones.

Sony och Logitech produkter är båda baserade på Intels CE4100 Atom SoC-processor. Chipet kombinerar en Atom kärna med 3D och HD-video acceleratorer, kryptering och säkerhet, och olika former av ljud och video I / O. Det har hårdvarustöd för H.264-video avkodning, bland andra codecs. Men det inte direkt stöder VP8, videokomponenten i Googles egen WebM media standard. På samma sätt har det hårdvara för digitalt ljud i MP3, AAC och WMA-format, men inte i Theora, WebM ljudcodec.

Sonys TV kommer att finnas tillgänglig i USA mot slutet av året, där Logitechs rutan “väntas under hösten 2010”, enligt en Logitech talesman. “Vi kommer att börja se utvecklingen i Storbritannien från 2011,” talesman berättade webbplatsen Storbritannien.

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation