Android är verkligen den nya Windows

Analytiker siffror kan vara en torr affär, men ibland är så skarp att de gör framtiden lite tydligare. Det är fallet med de mobila försäljningssiffror som kom ut från Gartner igår.

Det verkar som om Android verkligen är den nya Windows. I förlängningen innebär det Linux – som Android bygger – är närvarande piska tio nyanser av Microsoft och faktiskt alla andra. Hur Tiderna förändras.

Gartners siffror omfattar mobilförsäljning enheter under det tredje kvartalet i år. Android har gått in överväxeln: sålda enheter mer än fördubblades jämfört med föregående år till 122.500.000, och plattformen har en marknadsandel på 72,4 procent, upp från 52,5 procent året innan. Det är i mobila enheter, inte bara smartphones.

Apples iOS är på andra plats, med kvartalsvisa enhetsförsäljning upp från 17.300.000 till 23.500.000, men dess marknadsandel ned från 15 procent till 13,8 procent. Andra mobila operativsystem är alla i ensiffriga tal, från RIM: s 5,3 procent andel ned till Microsofts 2,4 procent.

Nu jämföra dessa data med vad Gartner säger en månad sedan om PC-leveranser under samma kvartal. Totalsumman för Q3? 87,5 miljoner enheter. Ett år till år nedgång på 8,3 procent, eftersom du frågar.

Med andra ord, Android-enhet försäljningen har en nästan 3: 2-förhållande jämfört med PC transporter – och kom ihåg att transporterna sker alltid större än försäljningen (såvida inte produkten säljer ut). I den här takten kommer förhållandet vara 2: 1 inom en fjärdedel eller två.

Förbehåll gäller, naturligtvis, men jag tror inte att någon är stora nog för att ge en alternativ förklaring till denna trend. Kanske folk försenade PC-köpbeslut i väntan på Windows 8 lanseringen? Microsofts uppgraderingsprogram upphäver denna teori till viss del. Detta är också den back-to-school kvartal.

Nej, detta är en riktig trend. Och innan du går, “Ah, men smartphones och datorer är inte samma sak”, ja, för många människor de är. Tänk på alla dem på tillväxtmarknader som aldrig har ägt en dator och aldrig kommer. De är allt få sina fönster på nätet – som är den verkliga vinnaren här, i vissa avseenden – genom mobiltelefoner och tabletter.

På bara tre år har Android krossade smartphone konkurrens, Android tabletter: stödhjul för Windows 8 tablett beslutsfattare, Android tabletter slå ut Apple iPad mini grafik, bättre hårdvara och mjukvara gör Galaxy Note II bästa Android tillgängliga

Även i den så kallade utvecklade världen, är dessa enheter tillskansa datorn för många funktioner, från surfning till kommunikation, och även för lätt dokumentredigering.

Och Android vinner, på kostnader och (trumvirvel) på öppenhet.

Varför öppenhet? Eftersom det finns många app butiker ute för Android, och eftersom program kan även laddas utan att få det via en marknadsplats alls. Du och jag i USA och Europa får aldrig våga utanför gränserna för Apples App Store och Google Play Store, men tro mig, alternativen är ute och används mycket, särskilt i länder som Kina och Ryssland.

Du vet vad som är roligt om det här? Android vinner, dels eftersom det är vad Windows används för att representera: flexibilitet.

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

Det kan tyckas lite orättvist att säga “för att” det, men det är verkligen inte. Microsoft har, varit mycket tydlig, som börjar med Windows 8, nu vill man styra sin app ekosystem Apple-stil.

Det är korrekt att beräkna att detta kommer att leda till en högre standard av app, men det är fel om den tror att detta kommer att ge det någon form av kanten mot Apple (som erbjuder samma affären men är långt längre ner på gatan när det gäller att bygga upp ett ekosystem ). Det är också helt vilseledda om den anser de flesta människor bryr sig om “okontrollerade” natur Android.

Skrivbordet inte kommer att försvinna – det behövs fortfarande för många typer av innehåll, och som kommer att stanna fallet för en lång tid framöver. Men smartphone och tabletten är datorer också, och i den samlade bilden är Android att ta över världen.

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

Aj

Öppen för affärer