Ford VD lovar autonoma fordon för kollektivtrafik 2021

Bild via Ford.

Ford tisdagen tillkännagav planer på att släppa helt autonoma förarlösa samåkning fordon av 2021.

Ford vd Mark Fields, talade vid biltillverkaren forsknings- och innovationscenter i Palo Alto, lovade också att fördubbla företagets Silicon Valley anställda och expandera sina anläggningar med 150.000 kvadratfot i slutet av detta år.

Dessutom, Ford och kinesiska sökmotorföretaget Baidu satsar en kombinerad $ 150.000.000 i Velodyne LiDAR, tillverkare av ljus, upptäcka och sträcker teknik för 3D digital bildbehandling.

För själv köra bil, använder Velodyne teknik en kombination av ljus, kameror och laserbaserade sensorer för att bedöma en omgivande miljön och skapa en 360-graders vy som kan användas för att kartlägga, lokalisering, identifiering objekt och undvika kollisioner. Morgan Hill, Kalifornien-baserade företag vill använda medel för att förbättra design, öka produktionen och påskynda utbredd användning av sin teknik.

“Ford har en långvarig relation med Velodyne och vår investering är ett tydligt tecken på vår strävan att göra autonoma fordon tillgängliga för konsumenter runt om i världen,” Raj Nair, Fords CTO, sade i ett uttalande.

När det gäller Ford, är investeringen automaker senaste steg för att främja självständig fordonsteknik. Förra månaden företaget gick med i en $ 6.600.000 finansieringsomgången för Maps 3D kartkokare Civil.

Ford tidigare började på Google, Uber, Lyft och Volvo för att skapa självdrivande Coalition för säkrare gator grupp, som syftar till att främja begreppet själv köra bil och påverka lagstiftningen. Ford lanserade även Ford Smart Mobility i år, ett försök fokuserat på utveckling av tjänster och teknik rörlighet.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Sedan blir Fords vd 2014 har Fält prioriterat forskning och utveckling av själv köra bil. På tisdag, redogjorde han sin vision för den teknik och den roll han hoppas Ford kommer att spela i det långa loppet, vilket inkluderar att förse autonoma bilar för de kommande 100 åren.

Fords CTO Nair är lika optimistisk om utsikterna för själv bilkörning och Fords förmåga att avancera i områden där dagens teknik saknas.

Nair sade Ford syftar till att utveckla både förare hjälp och helt autonoma fordon, men medgav att det finns inneboende säkerhetsrisker att överlåta kontrollen från bil till människa och tillbaka. Av den anledningen, Nair sade att han tror autonoma bilar för personligt bruk har “ekonomi som inte vettigt”, men förarlösa ride delning gör.

Med detta i åtanke, är Fords mål att bygga ett fordon 4 standarden SAE grad av automatisering (vilket innebär ingen ratt eller peddles) som ska användas främst i storstads, geofenced regioner som komplement till kollektivtrafiken. Fords fordon för personligt bruk kommer att fokusera mer på förar hjälpa funktionalitet, där människor fortfarande manövrera fordonet.

3D Printing, 3D-utskrifter händerna på:? Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

: Ford: Själv köra bil är fem år borta från att förändra världen | Fords självkörande bil tar rädslan för körning i mörker | Ford tredubblar storlek autonoma Ford Fusion Hybrid testfordon flottan | Ford testar samarbets robotar i tyska Ford Fiesta växt

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?