Endpoint ledning fortfarande splittrade mellan mobila och stationära

När jag tänkte först om det år sedan, antog jag att Microsoft skulle hitta något sätt att införliva hantering av sina mobila enheter i Active Directory och Group Policy. Dessa är Microsofts hemmaplan, en domän som de kontrollerar och IT-världen fylld med människor som utbildats i dem och företag som begås till dem.

Mer Windows 10

Jag hade fel. Microsoft inte. De gjorde ingenting.

De hade möjlighet att göra något med Windows Mobile går tillbaka över 10 år, även om jag är säker på att det är nödvändigt för det var inte så självklart på den tiden. Samtidigt BlackBerry uppfann MDM, Apple slet dem och Exchange ActiveSync blev standard minsta gemensamma nämnare för ledningen. Innovativa tredje part som Mobileiron och AirWatch, och återigen BlackBerry expanderade tekniken i EMM (Enterprise Mobility Management), vilket ger mycket mer sofistikerade hantering av användare, data och applikationer, förutom konfigurationen själva enheten.

Vid tiden Microsoft fick att ta itu med detta problem direkt, allt de kunde göra var att följa flocken, och nu har de börjat att konsolidera hanteringen av alla enheter – mobil, desktop, laptop, kanske till och med servrar så småningom – med EMM.

Argumentet, och det är inte dåligt, är att Active Directory är byggd för den gamla modellen av omkretsen orienterad säkerhet. Framtiden för Enterprise Architecture är i molnet, och säkerhet måste fokusera på de enheter och data och användare oavsett var de befinner sig. Detta är vad Microsoft skjuter i sin EMS (Enterprise Mobility Suite). Till exempel, EMS möjliggör slutanvändare att använda Office mobilappar utan en enhet inskrivning.

Men det lämnar fortfarande företag som använder två förvaltningsmetoder: Active Directory Group Policy och EMM.

Det finns mycket att tycka om den nya metoden, och även de andra EMM leverantörer som det. VMwares AirWatch är entusiastisk.

Microsoft har ett fåtal produkter som är inblandade i hanteringen av denna nya strategi: Det finns System Center Configuration Manager (SCCM, ofta uttalas “SCUM”) integreras med Intune, deras EMM produkt. De har en Identity Manager och ett antal Azure-tjänster, inklusive Azure Active Directory, avsedd att effektivisera kontrollen av det hela. I själva verket kan du förmodligen köra alla dessa funktioner i Azure, som passar väl in i Microsofts tydliga drag att sätta allting upp i molnet.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: betala för att spela, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner, Felsökning och reparation Windows 10 problem

Och allt du behöver göra är att uppgradera alla dina Windows stationära och bärbara datorer till Windows 10. Det finns massor av företag där ute som gör det. Finns det inte? OK, så under tiden kan du hantera Windows 10 och mobila enheter med EMM och äldre system med grupprinciper. Det låter som en trevlig interims strategi abstrakt, men de politiska apparater är olika och okoordinerade så att du kan inte, åtminstone inte lätt, upprätthålla en konsekvent uppsättning principer mellan de två grupperna.

De första frukterna av BlackBerry $ 425 Good Technology förvärv har anlänt.

Jag står fast vid mitt första intryck: Två separata ledningssystem och politiska uppsättningar är en inbjudan till avfall och fel. Genom att flytta till EMM, Microsoft minskar betydelsen av Active Directory och Group Policy, teknik som håller företag åtagit sig att Microsoft. De kan vinna genom att få företag att konsolidera mobila enheter och stationära / bärbara datorer i ett Microsoft management arkitektur, eller företag kan bara flytta allt till en tredje part system som AirWatch. Det är för tidigt att säga.

Under många år detta kommer att förbli bara ett alternativ. Få om ens några företag kommer att kunna avveckla gruppolicy och så skilda ledningssystem kommer att bestå, och även Windows 10 system kommer i princip att hanteras genom Grupprincip. Slutligen har vi en vision om enhetlig endpoint management, och det är allt det är. En vision.

Microsoft och mobil: Den huvudvärk som inte kommer att försvinna, IBM vs Microsoft och kampen om företags moln verksamhet, varför Windows 10 Mobile kan fortfarande vara en sleeper hit

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner; Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Läs detta