E-filantropi: Mer än möter ögat?

Kan det finnas en sådan sak som för mycket välgörenhet – särskilt när givarna är högteknologiska mångmiljonärer och deras likar?

Högteknologiska enheter synes ger tillbaka som aldrig förr, genom att skapa stiftelser, hälla en del av sina vinster i välgörenhetsorganisationer och öka frivillig bland sina anställda. Fler och mer välgörande och insamlings varuhus sätter upp portaler på webben, en trend vissa har karaktäriserat som e-filantropi. (Just när du trodde att det inte kunde möjligen vara något mer löjliga nya e-ord …)

På ytan, jag applåderar varmt dessa företag och vd: ar, särskilt eftersom många av dem är finansiering orsaker nära och kära till mitt hjärta. Hur kan du bash ett företag – även Microsoft – för att göra en flera miljoner dollar doneras till Boys & Girls Clubs of America för att bekämpa den digitala klyftan? Ordförande Gates kritiseras för att tillkännage sin digitala klyftan gåva, som företaget kallar en av de största företagsdonationer i Microsofts historia, på måndag.

Men att vara cynisk journalist jag, kan jag inte låta bli att undra om vissa företag gömmer sig bakom sina filantropiska insatser. Kan högteknologiska företag att använda goda orsaker att avleda uppmärksamheten från andra potentiella oroshärdar i deras botten linjer och / eller affärsstrategier?

Det är svårt att spekulera om, än mindre att bevisa vad som motiverar företag att öka sin välgörenhet. Vilket kom först: De alltmer generösa bidrag som inom utbildning och hälsa från Bill & Melinda Gates Foundation, eller det ökande antalet dåliga pressklipp som genereras av Department of Justice vs Microsoft antitrust rättegång?

Microsoft är inte det enda målet för min rant. Ett antal högteknologiska företagens pressmeddelanden om uppkomsten av deras företags samveten avvika uppenbart in i landet av en upsmanship.

I mitten av oktober, till exempel, meddelade säljaren Realnetworks strömmande medier att dess nypräglade stiftelse planerar att donera fem procent av vinsten per kvartal till olika filantropiska projekt. Realnetworks gol att detta belopp skulle katapult företaget till en slits nära toppen av alla amerikanska företag när det gäller företags ge.

Salesforce-automation leverantör Salesforce.com skapade sin filantropiska stiftelse för ett år sedan. För att fira lanseringen av stiftelsen, företaget tjänstemän uppgav att “Salesforce.com är den första Internetföretaget i sitt slag att institutionalisera filantropi genom att donera en procentandel av aktier till en stiftelse tillägnad överbrygga den digitala klyftan.”

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Andra högteknologiska enheter har varit mer påfallande i sökandet efter positiv täckning. E-handel programvaruleverantörer Propel Software, till exempel, fick en massa pressen, alla med fokus på företagets utlovade engagemang för filantropi, eftersom dess grundare, tidigare Infoseek vd Steve Kirsch, lanserade företaget för ett år sedan. Men hittills vägrar företaget att gå ut med några detaljer om vad det kommer att sälja eller när den kommer att sälja det.

Det finns några visdomsord på Propel hemsida: “I den nya ekonomin kommer företagen utvärderas inte bara på genomförandet av sin affärsplan utan även på deras förmåga att bygga en hållbar och meningsfull satsning”, som kommer att fokusera på att ge tillbaka till samhället.

När fler högteknologiska företag ponny offentligt upp, många bra organisationer och orsaker står att dra nytta. Men vi får inte låta företagens donationer för att avskräcka oss från att fortsätta att ställa de svåra frågorna om sina produkter och företag.

Vad är din ta? Är högteknologiska företag lägger sina pengar på rätt plats? Eller har du din egen önskelista, som min MSNBC kollega Brock Meeks, beskriver några mycket olika prioriteringar som du vill se högteknologiska företag får bakom? Talkback nedan och låt mig veta vad du tycker.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor