Död av en smartphone: 4G kan innebära slutet för den mobila som vi känner den

Det har varit mycket prat om 4G och; komm 5G, och vad dessa nätverk kommer att låta oss göra i strömmande HD-video på språng, ladda ner program, och så vidare.

Men det finns mycket mer uppfinningsrika användningar av supersnabb uppkoppling som kunde se hur vi använder telefoner, eller ens telefoner själva omvandlas.

Tänk dig en värld där, från den minut som du slår på telefonen, det är ständigt ansluten till ett nätverk som levererar 50-100Mbps minimum nedströms. Ja, dataöverföring är snabbare, mer än så men det är medel för en hel förskjutning på marknaden väntar på att hända, om leverantörer vill ha det.

Vad händer om denna ultrasnabb nätverk gjorde bort med mobil hårdvara som vi känner det? Tänk om varje gång du slog på telefonen, hämtat det OS bilden direkt från molnet, effektivt vrida telefonen till en tunn klient?

Tjänster som ett försäljningsargument

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Tänk om varje gång du slog på telefonen, hämtat det OS bilden direkt från molnet, effektivt vrida telefonen till en tunn klient?

Från en säkerhet och uppdateringar perspektiv, skulle flytta till en helt moln värd modell göra det en hel del enklare, billigare och enklare att hantera. För dig, skulle det innebära att du aldrig skulle förlora telefonen igen – även när du förlorar din telefon.

I själva verket, tänk aldrig tänker på en handenhet som “din” telefonen igen alls. I en värld av molnet kan alla tunna klienter mobiler skapas lika. Har du glömt eller förlorat din telefon? Inga problem, bara plocka upp någon annan handenhet som ligger runt, och du kan få allt det igen i en sekund.

Gå ett steg längre, och du inte behöver en telefon alls. Vilken internetuppkopplad skärm skulle göra – PC, smarta tv, oavsett – och du skulle ha allt innehåll, alla dina appar, alla dina kontakter: din telefon.

Det skulle inte bara minska nästan alla problem som är förknippade med att förlora din telefon, kan det också pressa ner priset på mobiltelefoner genom att låta tillverkarna att skära ner på hårdvara, men ändå leverera samma tjänster och funktioner.

Låt oss bromsa lite. Du kan ta en av två metoder på tunn klient front: alla serversidan bearbetning och mycket låga krav på hårdvara, eller en något mindre “tunn” tillvägagångssätt, som hämtar OS vid start men tillåter mer offline caching. Den andra är den mer uppnåeliga av de två med hur nätverk ser ut just nu, men den första är inte nödvändigtvis osannolikt i en avlägsen framtid.

Visserligen gör det andra scenariot förnekar några av de fördelar som förknippas med att kunna skära ned på hårdvarukrav och därmed up-front kostnaden för enheterna. Trots detta ger det fortfarande inneboende säkerhet och hantering fördelar för både användare och tillverkare.

Om du tänker på det, det mest anmärkningsvärda punkten differentiering för telefoner – är de tjänster på mobiltelefoner – och därmed mobiltillverkarna. Till exempel använder Nokia samma mobila operativsystem (Windows Phone) på dess, Lumia 920, som HTC gör på sin Windows Phone X, men med hjälp av Lumia är en annorlunda upplevelse att använda HTC luren, på grund av kartläggning och musiktjänster som var och en har.

Om tjänster företräde, då det kunde köra en övergång till “tunna” telefoner, särskilt om hårdvarufunktioner blir ännu mer homogeniserad

Denna användning av tjänster som ett försäljningsargument för telefoner, snarare än hårdvara eller OS, kan visa sig vara en mobil branschens utveckling. Om tjänster företräde, då det kunde köra en övergång till “tunna” telefoner, särskilt om hårdvarufunktioner blir ännu mer homogeniserad.

Ta denna trend till nästa steg, vilket skulle vara ankomsten av tunna mobila klienter. Det är lätt att se hur tillverkarna kan fortsätta att bygga ut sin verksamhet och utvecklare skulle kunna fortsätta att göra program som gör det mesta av backend eller på enheten datorkraft.

Uppenbarligen finns det nackdelar med tunna klienter: för en, behöver 4G eller 5G anslutning vara extremt tillförlitlig. Om du använder en molnbaserad ultratunna klient, då ett strömavbrott skulle förvandla telefonen till en brevpress, eftersom ingenting skulle fungera alls.

Om du använder en mindre avskalade-back “download vid uppstart” telefon, skulle du vara mindre hämmas av nätverk avbrott, eftersom det skulle ha offline caching kapacitet. Trots detta skulle göra samtal eller checkar meddelanden snabbt bli jobbigt om avbrott var vanligt förekommande.

Nokia har fäst sitt hopp på Windows Phone 8 och sitt nya flaggskepp telefoner, Lumia 920 och Lumia 820. Jag tillbringade en vecka med hjälp av Lumia 920 som min enda telefon – läs vidare för att ta reda på var det lyser.

Nyckeln nackdelen från tillverkarens synvinkel är förlusten av ett tvingande skäl att driva kunder att uppgradera sina mobiltelefoner. Men om mer intäkter kan genereras från tjänster, blir detta ett mindre problem, och med, wearable tech precis runt hörnet, är vi redan på väg mot en framtid utan telefoner ändå.

För kunden kan nackdelen vara förlusten av prägel från att äga en mycket eftertraktade enhet. Men det finns inget som hindrar, säg, Apple från att utforma en ultratunn “tunn” telefon heller.

Även om detta är möjligt, jag kan inte se något av det som händer snart. Mobiltillverkarna är osannolikt att flytta snabbt till tunna klienter, och jag misstänker att Apple inte vill låta användarna starta upp en Android OS på en iPhone.

Vad är sannolikt, men är en övergång till mer stress på tjänster och ett slut på dagens hit-and-miss strategi för programuppdateringar som tilltalar säljare och köpare lika.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Recension