Another view: API är inte det avgörande och O för Enterprise Computing

Är det dags att gå bortom företagets IT och in API sfären? I en artikel på Harvard Business Review, Thomas Davenport och Bala Iyer hävdar bara att notera att “vi alltmer ser sofistikerade organisationer som konkurrerar i en API ekonomi” där programmeringsgränssnitt är den primära strategi för inter-organisatorisk samverkan och informationsutbyte. ” Om ditt företag är det bara fokuserat på den interna företaget, “du redan på efterkälken i API ekonomin”, hävdar de.

Men vissa bransch tänkare säger “hålla den tanken.” Michael Poulin, för en, säger att det finns mer att företagets IT-tjänster än API. Michael, som har skrivit och talat mycket under åren på serviceteknik frågor, säger API kan vara stora verk av teknik, men är just det – en annan leveranssystem teknik.

Med en API strategi gör inte ett företag “serviceinriktad,” hävdar han, att notera att serviceorientering är ett tillstånd sökas av företag i århundraden. API – som har varit fallet med webbtjänster och vila protokoll under de senaste åren – är bara verktyg som hjälper leverera på tjänsteorientering. “I båda fallen teknik för gränssnitt försöker ersätta faktiska hårt arbetande tjänster”, skriver han.

En diskussion om affärsnyttan av API initierades av Patrick Gray över på elaptopcomputer.com (en systersajt till webbplatsen), som ser en konvergens mellan tjänsteorienterade principer arkitektur och API kulturen. “Att bygga din IT-infrastruktur runt en serie väl definierade affärsorienterade tjänster blir ännu mer kraftfull när dessa tjänster är i stort sett och lättillgänglig, om publiken är rent intern eller mer brett nå,” Patrick stater.

I slutändan är SOA-teknologi-agnostiker, och Michael varnar att upplevda bakslag av SOA under de senaste åren beror på det faktum att det var alltför nära knuten till specifika teknikbaserade metoder. “Jag är rädd att om vi fortsätter att arbeta på API-nivå endast kommer våra molntjänster blir bara API-tillgängliga applikationer och vår verksamhet kommer att förlora affärsvärden som erbjuds av molnleverantörer via deras tjänster.” Endast 20 procent av en tjänst handlar om gränssnitt (såsom API eller telefoni), hävdar han, medan 80 procent “utgör medel för att hantera affärsvärden av tjänster.

För hans del, skiljer Patrick mellan SOA och API, notera att SOA är en del av en välplanerad företag omvandling, medan API är lika sannolikt att komma från utanför företagets väggar som interna avdelningar. Ändå har API varit en revolutionär kraft som har fört kraftfulla funktioner till varje utvecklare och hans eller hennes organisation – och har föryngras intresse i går mot mycket serviceinriktat företag.

(Miniatyr foto: Joe McKendrick.)

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Samverkan; Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär