Regeringen fortsätter att stonewall över ID-kort kostnader

De två statliga myndigheter som sannolikt är de största användarna av ID-kort har slutfört en bedömning av kostnaderna för att integrera tekniken i sina IT-system – men vägrar att släppa siffror på grund av kommersiell känslighet.

NHS och avdelningen för arbete och pensioner har också båda identifierat troliga offentliga tjänster som ID-kort kommer att användas för, för autentisering och verifiering.

Hälsominister Liam Byrne sade att det inte finns några planer på att använda ID-kort för att komma åt NHS Care Record Service och att inte alla NHS tjänster kommer att kräva en hög grad av integration mellan ID-kort systemet och andra IT-system.

Han berättade MPs som svar på en nyligen parlamentarisk fråga: “Beräkningarna är därför kommersiellt känslig och att släppa dem kan påverka upphandlingsprocessen och avdelningens förmåga att få valuta för pengarna från potentiella leverantörer.”

Akademiker vid London School of Economics (LSE) hävdar att integrera ID-kort IT-infrastruktur med alla statliga myndigheter och offentliga organ förväntas använda den nationella identiteten registret ger en extra £ 5 miljarder till £ 10 miljarder av offentliga medel som måste spenderas på projektet under 10 år – utöver inrikesdepartementet aktuella uppskattning av en £ 5,8 miljarder projektkostnaden.

Professor Ian Angell från datasystem avdelningen på LSE berättade webbplatsen brittiska systersajt silicon.com dessa kostnader kommer oundvikligen att hamna vidare till vanliga skattebetalare.

Han sade: “I slutet av dagen är det sucker längst ned i näringskedjan som ska betala.”

Det finns fortfarande ingen uppskattning av hur mycket det kommer att kosta de lokala myndigheterna att göra sina IT-system kompatibla med ID-kortsystem. Kontoret av vice premiärministern har sagt MPs det är fortfarande pratar med lokala myndigheter för att utveckla ett business case för autentisering och verifiering förvaltning, vilket “kan omfatta användning av identitetskortet”.

Statliga myndigheter som säger att de ännu inte färdigställa sina uppskattningar av kostnaden för att använda ID-kort eller till och med vilka tjänster de kommer att vara till nytta för bland annat försvarsministeriet, Department for Transport, avdelningen för konstitutionella frågor, den utrikesdepartementet , avdelningen för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor, och Nordirland.

Avdelningen för handels- och industri sa att det inte har några planer på att använda ID-kort för någon av dess tjänster och så har inte gjort någon uppskattning av kostnaderna för att använda dem medan Treasury sa att det inte föregripa några extra kostnader till följd av ID-kort.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig