Amazon planering smartphone debut med HTC: rapport

Amazon och HTC kan arbeta tillsammans på en ny smartphone projekt, om den senaste omgången av rykten är att döma.

Financial Times (paywalled), som först rapporterade berättelsen på tisdag, sade Amazon och HTC samarbetar för att göra det möjligt för detaljhandeln (och moln och mobil) jätte att komma in på marknaden för smartphones. På så sätt kan det också ge den taiwanesiska telefonerna tillverkaren en välbehövlig spark i baken i den mättade mobilmarknaden bland dess kämpar ekonomiska situation.

Om detaljhandeln jätte kan bygga ett business case för den förväntade smartphone, kan det ta den åtråvärda tredjeplatsen marknadsandel kortplats och utmana Apple och Google duopol?

Publikationen sade en av tre enheter är i ett “långt framskridet”, citerar källor med insyn i ärendet.

Detta är i linje med tidigare rapporter, där Amazon var enligt uppgift att utveckla ett sortiment med prylar. En enhet var, knuten till en 3D-aktiverad smartphone, som kommer att innehålla liknande eye-tracking-teknik för att Samsungs Galaxy S4.

Enheterna ingår i Amazons bredare tryck i sin strategi hårdvaruutveckling. Känd som “Alfabet Projekt” – med varje enhet känd av dess Project A, B, C, D kodnamn (och så vidare) – den svårfångade enheter förväntades att meddelas innan december semester kvartalet där försäljningen är vanligtvis högre.

Men Amazon, i en sällsynt offentligt reaktion, tillbakavisade tidigare påståenden, det skulle släppa en smartphone i år.

Men enligt rapporten, publicerad av The Wall Street Journal i maj, om enheterna kämpar på grund av prestanda, ekonomiska eller andra problem, några eller alla enheter kan skrotas helt.

Amazon tar avstånd från Apple med Kindle Fire HDX, Amazons Kindle Fire HDX, Fire OS 3 (bilder), Kindle Fire OS 3.0 för arbetsplatsen,? Kindle Fire HDX riktar Microsofts Surface på arbetsplatsen

En källa talar till Financial Times på tisdagen bekräftade också Amazon får inte släppa enheten om vissa villkor inte uppfylls.

Ekonomiska problem kan vara ett hinder för att rensa, om HTC: s bokslut är något att gå efter. Amazon har resurser att göra det ensam, men arbetar tillsammans med HTC kan vara en win-win för båda sidor.

HTC fortsätter att sjunka eftersom det fortsätter att skära jobb i USA, som företaget avser att vändningen dess nedgång.

Företaget såg en 70 procent nedgång i nettovinsten under sin 2012 första kvartalet. Intäkterna har minskat med blyg av 35 procent jämfört med samma period föregående år, med företaget fortfarande i gungning efter en smärtsam januari där intäkterna minskade med nästan 50 procent. Och det sade också att det var, inför bruttomarginal utmaningar, på grund av den höga kostnadsstrukturen för sitt flaggskepp smartphone HTC One, som försenades komma ut ur dörren.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Amazon, Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser, Smartphones, Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar, e-handel, Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Efter år av stark försäljnings fart, den taiwanesiska smartphone tillverkaren drabbades av en nyligen avlämning i försäljningen. Många uppmärksammade chefer, inklusive dess operativ chef, har också lämnat företaget.

I juli 2012, Microsoft senior chef för Windows Phone affärsutveckling Robert Williams, lämnade mjukvarujättens, och flyttade över staden till Amazon HQ. Detta ledde till ytterligare rykten om att Amazon ökar sina ansträngningar smartphone utveckling.

HTC utvecklar även Windows Phone-baserade enheter. Amazon-HTC affär, om bevisat korrekt, i kombination med anställning av Microsoft chef, kunde se Amazon producera inte en Android-baserad enhet, eftersom det tidigare har med sin Kindle Fire utbud av tabletter, men i stället en Windows Phone-baserade enhet .

Windows Phone har för närvarande fjärde plats i smartphone plattform ranking, enligt comScore, med bakom Googles Android, Apples iOS och BlackBerry. Med BlackBerry nedgång, förväntas att gå till tredje plats under de kommande månaderna.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser

Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Amazons Kindle Fire HDX